Grad Labin se sjetio zapuštenog spomenika rudaru - borcu

Grad Labin se sjetio zapuštenog spomenika rudaru - borcu

1.12.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Hoće li dogodine uistinu, kako je to ovih dana najavljeno, radnički batići početi skidati patinu dotrajalosti sa zanemarena četiri stilizirana bata, fokusnih točaka spomenika rudaru-borcu, koji u parku nasuprot labinskog autobusnog kolodvora stoji nedovršen već više od 20 godina? Poglavarstvo se, naime, sjetilo zapuštenog kompleksa i raspisalo natječaj za izradu projekta njegovog dovršetka. Radi se, međutim, samo o zakonskoj proceduri, budući da će se sve dogovarati s koautorom ovog kompleksa, rovinjskim arhitektom Berislavom Iskrom.


Podsjetimo, on je u izgradnji početkom 80-ih surađivao s pok. Quintinom Bassanijem, labinskim akademskim slikarom: realizirana je tek prva faza, čekići, karakteristična rudarska alatka, te dio partera, odnosno pothodnika.


- Vjerujem da bi kompleks kroz otprilike dvije godine trebao izrasti u prepoznatljiv gradski simbol. Batići će biti posebno zanimljivi noću zbog moderne rasvjete u različitim tonovima, bojama i intenzitetima, otkriva nam Iskra, napominjući da se koncept spomenika neće mijenjati.
Pojašnjava da će se parter i pothodnici koji podsjećaju na silazak u rudnik popločiti, odnosno »ogrnuti« primjerenim materijalima. I prvotno zamišljene spomen-ploče s važnijim datumima iz rudarske povijesti, veli Iskra, postavit će se ispod čekića. Cijeli će se prostor, osim toga, hortikulturno urediti s ciljem da izraste u pravi park, a uklopit će se i dječje igralište.


U finalizaciji projekta koji bi trebao evocirati nekadašnju industrijsku snagu Labina najteže će mu, priznaje, biti prikupiti i digitalizirati svu staru dokumentaciju, a jedan od prvih koraka je izrada troškovnika.
- Žao mi je što sve ne mogu zgotoviti sa svojim prijateljem Quintinom, koji je i sam stalno inzistirao na zaokruživanju našeg djela, zaključuje Iskra.

I. RADIĆ

spomenik Labin rudari spomenik rudaru Quintino Bassani kultura kulturna baština restaracija čekić Berislav Iskra