Grad Labin organizirao predstavu povodom Dana ružičastih majica

Grad Labin organizirao predstavu povodom Dana ružičastih majica

28.2.2024. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

U ponedjeljak 26. veljače u Gradskom kinu Labin, učenici petih i šestih razreda obje labinske osnovne škole pogledali su zanimljivu predstavu za djecu i mlade "MREŽA" Udruge "Hepatos Rijeka". Predstava je nastala u suradnji s Teatrom „EDUKAZ“ Rijeka te Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ.

U predstavi se kroz životne priče nekoliko likova koji pohađaju osnovnu školu prikazuju najčešći problemi s kojima se mladi danas susreću u svojoj socijalnoj okolini (utjecaj medija, društvenih mreža, vršnjačko nasilje, vršnjački pritisak, anksioznost, depresija...) . Predstava ima za cilj pokazati mladima adekvatne i neadekvatne načine suočavanja s izazovima te ih potaknuti na razvoj životnih i socijalnih vještina koje će im pomoći u rješavanju problema.

Predstava se održala povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja tj. Dana ružičastih majica koji se obilježava zadnje srijede u veljači, ove godine je to danas, 28. veljače.

Odluku o proglašenju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja Hrvatski sabor donio je u veljači 2017. godine. Ružičaste majice kao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja odabrane su nakon slučaja vršnjačkog nasilja nad srednjoškolcem u kanadskom gradu Berwicku 2007. godine kojega su učenici maltretirali zbog ružičaste majice odjevene u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke. U znak protesta protiv tog slučaja nasilja, dječakovi prijatelji odjenuli su ružičaste majice i pokrenuli lavinu događaja koji su rezultirali obilježavanjem Dana ružičastih majica diljem svijeta, a sve s ciljem suzbijanja vršnjačkog nasilja u svim oblicima.

predstava mreža dan ružičastih majica