Grad Labin obilježava Međunaropdni dan starijih osoba osiguravanjem sredstava za pomoć najugroženijim umirovljenicima

Grad Labin obilježava Međunaropdni dan starijih osoba osiguravanjem sredstava za pomoć najugroženijim umirovljenicima

30.9.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava 1. listopada gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika upućuje čestitku svim osobama starije životne dobi, svim umirovljenicama i umirovljenicima u Gradu Labinu i Labinšćini.  

 

Tim povodom predstavnici Grada Labina posjetiti će sutra,

u četvrtak, 1. listopada 2009. godine u 12,30 sati korisnike Dnevnog boravka na Marcilnici koji djeluje u okviru Doma za starije i nemoćne Raša. 

 

Međunarodni dan starijih osoba je dan kad se prisjećamo cjelokupnog doprinosa starijih osoba u izgradnji suvremenog društva a uvažavanje i razumijevanje starijih osoba temelj je svakog razvijenog demokratskog društva, u čemu je Grad Labin dosegnuo izuzetno visoke standarde. Skrb i podizanje kvaliteta života starijih osoba jedan je od prioriteta djelovanja Projekta Labin - Zdravi grad koji djeluje od 1997. godine te je uključen u Hrvatsku mrežu zdravih gradova.

 

Kroz projekt Labin- Zdravi grad provode se aktivnosti kojima je cilj unaprijediti svakodnevnicu starijih osoba, sačuvati fizičko i mentalno zdravlje, aktivno uključiti pripadnike treće generacije u društvena događanja, te poticati komunikaciju, informiranje i suradnju.

 

Grad Labin za osobe starije životne dobi uredio je i opremio pet klubova umirovljenika:  u Rapcu, Starom gradu, Donjem Labinu, na Katurama i na Vinežu.

 

Klubovi su svakodnevno otvoreni u popodnevnim satima, opremljeni dnevnim i tjednim tiskom.

 

Polazeći od Gradske slike zdravlja Grada Labina koja utvrđuje da su vodeći uzroci bolesti i smrti bolesti cirkulacijskog sustava i zloćudnih novotvorina, kroz Projekt Labin - Zdravi grad provode se preventivni zdravstveni programi:

 

Kako su povišeni krvni tlak, šećerna bolest i kolesterol najvažniji čimbenici za nastanak bolesti srca i krvnih žila u klubovima umirovljenika provodi se u suradnji sa Patronažnom službom Istarskih domova zdravlja - Ispostavom Dr. Lino Peršić Labin mjesečne kontrole krvnog tlaka, tromjesečne kontrole šećera i povremene kontrole kolesterola. Radi kvalitetnog informiranja o brizi o zdravlju organiziraju se medicinske edukacije (predavanja) na različite teme kao što su: Zdravim načinom života do zdravog srca, Zdrava mediteranska prehrana, Ateroskleroza i smanjenje rizika moždanog udara. Ne zanemaruje se ni tjelesna aktivnost i rekreacija, pa je tako organizirana rekreacija dva puta tjedno za žene, a tijekom ove godine održani su besplatni tečajevi korištenja osobnog računala. Grad Labin skrbi i o prevenciji malignih bolesti pa se u suradnji sa Istarskim domovima zdravlja - Ispostavom Dr. Lino Peršić Labin provode mamografski pregledi za žene i pregledi grudnog kirurga i ultrazvučni skrining prostate za muškarce starije životne dobi

 

Radi socijalne zaštite građana treće životne dobi, Grad Labin kroz Socijalni program osigurava sredstva za pomoć najugroženijim umirovljenicima:

 

- subvencioniranjem troškova stanovanja (subvencija električne energije, odvoza smeća, vode, otpadnih voda, najamnine, komunalne naknade i ostale troškove stanovanja)

- osiguranjem novčanih dotacija za nabavku ogrijeva i mjesečne novčane pomoći

- za osobe u stanju socijalno-zdravstvene potrebe organizira se pomoć i njega u kući

- novčane pomoći umirovljenicima sa povodom uskršnjih i božićnih/novogodišnjih blagdana

- subvencioniranje lokalnog prijevoza na relaciji Labin-Rabac, Labin-Raša i Labin-lokalno za osobe starije od 60 godina.

 

 

U Gradu djeluje i posudionica ortopedskih pomagala (invalidska kolica, hodalice i drugo te se osigurava i prijevoz osoba korisnika Dnevnog boravka na Marcilnici koji djeluje u okviru Doma za starije i nemoćne Raša.

 

Grad financijski podupire i niz programa organiziranih od strane Udruge umirovljenika Labin i sufinancira prijevoze za izlete.

 

međunarodni dan starijih osoba stariji sufinanciranje umirovljenici društvo labin zdravi grad