Grad Labin među 5 najboljih srednjih gradova u RH u najjačoj kategoriji kvalitete života!

Grad Labin među 5 najboljih srednjih gradova u RH u najjačoj kategoriji kvalitete života!

5.10.2018. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić sudjelovao je jučer, 4. listopada 2018. godine, u Šibeniku na dodjeli nagrada najboljim gradovima u Hrvatskoj, prema istraživanju i projektu Jutarnjeg lista, portala gradonacelnik.hr te agencije IPSOS puls.

Čak sedam istarskih gradova konkuriralo je za prestižne nagrade najboljih gradova u tri kategorije: kvaliteta života, ekonomija, te obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika. Istarski gradovi dokazali su da prednjače u razvoju Hrvatske, a Novigrad, Poreč i Umag ušli su među top pet najboljih gradova u Hrvatskoj u svim kategorijama. Ujedno su ta tri istarska grada i pobjednici.

U ovom istraživanju i rangiranju gradovi su podijeljeni u tri kategorije prema njihovoj veličini, odnosno broju stanovnika, na velike (više od 35.000 stanovnika), srednje (10.000 do 35.000 stanovnika) i male (manje od 10.000 stanovnika). Gradovi su podijeljeni po veličini kako bi se statistički pokazatelji o gospodarstvu, obrazovanju, demografiji i kvaliteti života u njima mogli vrednovati pravednije.

Cilj čitavog izbora bio je nagraditi najbolje i potaknuti ih da budu još bolji, te isticanjem njihovih primjera motivirati sve ostale da drugačijim proračunskim mjerama potaknu gospodarstvo i pomognu mu da raste i da se razvija.

Za Grad Labin kao jedan od 5 najboljih gradova srednje veličine, bitno je naglasiti, kako donosi portal Gradonačelnik.hr :

Brojna ulaganja, investicije u turizam i otvaranje novih radnih mjesta u Poslovnoj zoni dovele su do gotovo pune zaposlenosti u Labinu. U kolovozu je, tako, na području Grada bilo svega 163 nezaposlena, što je ispod 3%.

"Ovakvim podacima ne mogu se pohvaliti ni najrazvijeniji europski gradovi. Mi možemo, a takvim upravljanjem i svakodnevnim poboljšanjima uvjeta života planiramo nastaviti i u budućnosti'" ističe gradonačelnik Valter Glavičić.

U fokusu su im mladi, djeca, mlade obitelji te osobe treće životne dobi. Intenzivno provode energetsku obnovu škola i vrtića, te stambenih zgrada, od ove jeseni više nema liste čekanja za vrtiće i jaslice, a svi osnovnoškolci su dobili besplatne udžbenike. Grad sufinancira školski prijevoz, produženi boravak, logopeda, defektologa, a među prvih šest gradova u Hrvatskoj su po visini izdvajanja za stipendije.

Sportaši i rekreativci prošle su godine dobili Sportski centar Franko Mileta sa dvije dvorane, u koju je uloženo preko 35 milijuna kn, a kreću i u projekt izgradnje Doma za starije osobe. Zelene gradske površine, dječja igrališta, pješačke i planinarske staze, promocija biciklizma dodatno promoviraju zdravlje i kvalitetu života naših građana.

Agencija Ipsos napravila je istraživanje na uzorku od preko 1.000 građana koji su odgovorili na pitanja o tome što im je najvažnije za kvalitetu života u njihovom gradu. Temeljem njihovih odgovora, usporedili su pokazatelje gradova po čak 26 različitih parametara i dobili poredak gradova koji svojim građanima osiguravaju najbolju kvalitetu i standarde življenja.

Uspoređivali su, među ostalim, prosječna primanja stanovnika, stopu siromaštva, nezaposlenosti i zaposlenosti, indeks nezaduženosti građana, stopu prireza, efikasnost gradske uprave, izdvajanja za obrazovanje, broj djece po odgajatelju u vrtiću te učenika po učiteljima u osnovnim školama, kao i izdvajanje za naknade za bebe. Nadalje, s obzirom da su ispitani građani istaknuli kao bitno, analizirali su i izdvajanje gradova za zaštitu okoliša, rekreaciju i sport, kulturu, te komunalne usluge. Naposljetku, tu su još i indeksi kretanja i starenja stanovništva.

Grad Labin uz osjećaj ponosa zbog prepoznavanja kvalitete, nastavlja i dalje graditi grad po mjeri čovjeka te čestita svim dobitnicima priznanja!

labin grad labin.društvo život valter glavičić