Grad Labin među 15 hrvatskih gradova u kojima se najbolje živi

Grad Labin među 15 hrvatskih gradova u kojima se najbolje živi

28.9.2018. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Čak 11 od 15 finalista morski gradovi, a u kategoriji malih, to su, osim jednoga, sve otočki gradovi! Osim Novigrada, kao mali gradovi u kojima se najbolje živi tu su, tako, Cres, Hvar, Krk i Novalja. Od srednjih tu su Labin, Opatija, Poreč, Rovinj i Umag, a veliki su, osim Dubrovnika, ipak koncentrirani na kontinentu pa su tu Koprivnica, Samobor, Varaždin i Zagreb.


Nakon što smo predstavili finaliste u kategorijama obrazovanja i demografije, te gospodarstva, čitavu priču zaokružujemo trećom, najkompleksnijom i najzanimljivijom kategorijom – kvalitetom života. Ono što ovoj kategoriji daje posebnu dodanu vrijednost i težinu je što smo u nju uključili i same građane, njihove stavove i prioritete, ono što bi trebao biti glavni motiv i pokretač djelovanja svih gradskih uprava. Ovu kategoriju smatramo, stoga, 'šlagom na torti' našeg izbora najboljih gradova jer koliko god je izuzetan uspjeh voditi grad s najboljim ekonomskim i demografsko-obrazovnim pokazateljima u zemlji, vrhunsko postignuće je ostvariti najbolje rezultate na svim poljima koja su građanima bitna.


Građani svake četiri godine na izborima ocjenjuju svoju gradsku vlast, no još uvijek ima sredina u kojima opstaju po rezultatima potpuno neuspješni gradonačelnici čiji građani uopće nisu zadovoljni situacijom i stanjem grada, jer imaju jako stranačko zaleđe. Na sreću, takvih je sredina sve manje, a upravo su prošlogodišnji lokalni izbori pokazali da više nema sigurnih stranačkih utvrda i da su građani konačno počeli inzistirati na rezultatima. Kako, pak, građani priliku za svoj feedback imaju tek svake četiri godine, mi ovom nagradom želimo zadržati fokus pažnje gradskih uprava upravo na potrebama i prioritetima, te osjećaju zadovoljstva građana kao ključnom razlogu njihovog profesionalnog i političkog postojanja.


Agencija Ispos napravila je, zato, istraživanje na uzorku od preko 1.000 građana koji su odgovorili na pitanja o tome što im je najvažnije za kvalitetu života u njihovom gradu. Temeljem njihovih odgovora, usporedili smo pokazatelje gradova po čak 26 različitih parametara i dobili poredak gradova koji svojim građanima osiguravaju najbolju kvalitetu i standarde življenja.


Uspoređivali smo, među ostalim, prosječna primanja stanovnika, stopu siromaštva, nezaposlenosti i zaposlenosti, indeks nezaduženosti građana, stopu prireza, efikasnost gradske uprave, izdvajanja za obrazovanje, broj djece po odgajatelju u vrtiću te učenika po učiteljima u osnovnim školama, kao i izdvajanje za naknade za bebe. Nadalje, s obzirom da su ispitani građani istaknuli kao bitno, analizirali smo i izdvajanje gradovav za zaštitu okoliša, rekreaciju i sport, kulturu, te komunalne usluge. Naposlijetku, tu su još i indeksi kretanja i starenja stanovništva.


Poanta i cilj čitavog ovog projekta i izbora je nagraditi najbolje i potaknuti ih da budu još bolji, te isticanjem njihovih primjera motivirati sve ostale, a pogotovo one s dna ljestvice, da promijene politiku i drugačijim proračunskim planiranjem osiguraju svojim građanima bolje uvjete života. Ovdje stoga ističemo samo petnaest najboljih gradova, po pet finalista u kategorijama malih, srednjih i velikih gradova.


Ono što odmah upada u oči jest da su čak 11 od 15 finalista morski gradovi, a u kategoriji malih, to su, osim jednoga, sve otočki gradovi!


Osim Novigrada, kao mali gradovi u kojima se najbolje živi tu su, tako, Cres, Hvar, Krk i Novalja. Od srednjih tu su Labin, Opatija, Poreč, Rovinj i Umag, a veliki su, osim Dubrovnika, ipak koncentrirani na kontinentu pa su tu Koprivnica, Samobor, Varaždin i Zagreb.


Jednako tako, nakon što smo predstavili finaliste za kategorije gospodarstva i obrazovanja i demografije, vidimo da se neki gradovi pojavljuju u više kategorija. Pa su tako Dubrovnik, Samobor, Rovinj i Varaždin bili i u finalu za najbolje gradove u kategoriji gospodarstva, dok su Novigrad, Poreč i Umag ušli u finale u sve tri kategorije.


Čestitamo svim finalistima!!


U fokusu su im mladi, djeca, mlade obitelji te osobe treće životne dobi. Intenzivno provode energetsku obnovu škola i vrtića, te stambenih zgrada, od ove jeseni više nema liste čekanja za vrtiće i jaslice, a svi osnovnoškolci su dobili besplatne udžbenike. Grad sufinancira školski prijevoz, produženi boravak, logopeda, defektologa, a među prvih šest gradova u Hrvatskoj su po visini izdvajanja za stipendije.

'Ovakvim podacima ne mogu se pohvaliti ni najrazvijeniji europski gradovi. Mi možemo, a takvim upravljanjem i svakodnevnim poboljšanjima uvjeta života planiramo nastaviti i u budućnosti', ističe gradonačelnik Valter Glavičić.

Brojna ulaganja, investicije u turizam i otvaranje novih radnih mjesta u Poslovnoj zoni dovele su do gotovo pune zaposlenosti u Labinu. U kolovozu je, tako, na području Grada bilo svega 163 nezaposlena, što je ispod 3%.


Sportaši i rekreativci prošle su godine dobili Sportski centar Franko Mileta sa dvije dvorane, u koju je uloženo preko 35 milijuna kn, a kreću i u projekt izgradnje Doma za starije osobe. Zelene gradske površine, dječja igrališta, pješačke i planinarske staze, promocija biciklizma dodatno promoviraju zdravlje i kvalitetu života naših građana.


gradonacelnik.hr


labin grad labin.društvo život valter glavičić