Grad Labin lider u Hrvatskoj pri poticanju zapošljavanja u zaštićenim uvjetima

Grad Labin lider u Hrvatskoj pri poticanju zapošljavanja u zaštićenim uvjetima

26.4.2018. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre, Centar za inkluziju i podršku u zajednici te Udruga za zapošljavanje osoba s invaliditetom Inpromo obilježavaju Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama. Danas su o programu obilježavanja na konferenciji za medije govorili gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić te predstavnici navedenih udruga Ozren Catela, Marko Perkov i Marinela Benažić.

Na području Labinštine pružaju se različite inkluzivne socijalne usluge za osobe s intelektualnim teškoćama. Tako, već devet godina u Labinu djeluje poludnevni boravak za odrasle osobe s intelektualnim teškoćama u prostorima škole Liče Faraguna koja okuplja 12 polaznika Centra za inkluziju i podršku u zajednici. U tom vremenskom razdoblju prošireni su i opremljeni prostori za rad s polaznicima, nabavljena su vozila za prijevoz korisnika, uređen je vrt kao dio radnih aktivnosti polaznika. Također, polaznici poludnevnog boravka uključuju se i u aktivnosti u lokalnoj zajednici, uključujući i volontiranje u drugim udrugama i ustanovama na području Labinštine.

Od 2011. u prostorima „RIŠ-a“ djeluje i zaštitna radionica koja zapošljava osobe s invaliditetom, pretežito osobe s intelektualnim teškoćama koje ne mogu raditi na otvorenom tržištu rada i to na poslovima izrade uporabnih i ukrasnih tekstilnih predmeta. Prošle je godine Grad Labin na natječaju za dodjelu poslovnog prostora dodijelio Udruzi za zapošljavanje osoba s invaliditetom INPROMO prostore „RIŠ-a“ za daljnji razvoj zapošljavanja osoba s invaliditetom. Trenutno se u „RIŠ-u“ izvode grubi građevinski radovi na sve 4 etaže kako bi se prostori pripremili za udovoljavanje standardima rada u zaštićenim uvjetima osoba s invaliditetom kako za poslove s tekstilom, tako i za novu hostelsku djelatnost i drugo. Planirano otvaranje hostela je iduće godine u pred sezoni, a moći će  primiti ukupno 72 osobe.

Uz navedene programe u lokalnoj zajednici organizirane su i radionice Zdravog grada za djecu s posebnim potrebama te drugi programi u koje se uključuju naši članovi. Stoga, možemo zaključiti da je položaj osoba s intelektualnim teškoćama, posebice odraslih osoba nakon završetka obrazovanja, podignut na značajno višu razinu u proteklom periodu, složili su se predstavnici udruga.

Gradonačelnik je naglasio kako je Grad Labin razvijena zajednica te iznimno poštujemo i uvažavamo svih.

„Svjesni smo pojedinca i dovoljno solidarni da shvaćamo da osobe s invaliditetom imaju problem sa zapošljavanjem. I oni moraju od nečega živjeti, a Labin je lider u Hrvatskoj po  poticanju zapošljavanja osoba s invaliditetom u zaštićenim uvjetima i to ćemo nastaviti i dodatno poboljšati. Otvaranjem hostela u Riš-u otvaramo i dodatna radna mjesta za tu skupinu sugrađana što ovaj projekt čini još vrjednijim. Mišljenja sam da se Labin može ponositi brojem zaposlenih osoba s invaliditetom u odnosu na broj stanovnika.“ - izjavio je Valter Glavičić.

Naglasili su i neke probleme koje u budućnosti treba otkloniti do kojih su došli nakon obavljenih razgovora s roditeljima, korisnicima usluga, stručnjacima te drugim dionicima u lokalnoj zajednici poput stvaranja uvjeta za samostalni život uz podršku odraslim osobama s intelektualnim teškoćama koje ostanu same ili o kojima obitelj iz različitih razloga više ne može skrbiti.

Tijekom mjeseca svibnja 2018. godine održavat će se niz aktivnosti na području Istarske županije kroz manifestaciju pod nazivom “Za pravo na život u zajednici!“. Središnja proslava obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama za Istarsku županiju bit će u Pazinu u Spomen domu, a tom prilikom dodijelit će se i posebno priznanje za aktivan doprinos uključivanju osoba s intelektualnim teškoćama u život zajednice „Naša prijateljica“ gospođi Eni Modrušan. Prisutni su naglasili kako je upravo Eni Modrušan bila jedna od onih koji su uvijek imali sluha za njihove probleme te su naglasili kako ovo priznanje odlazi u prave ruke.

udruga opsoba s intelektualnim teškoćama centar liče faraguna zapošljavanje inkluzija