Grad Labin dobio na poklon vrijednu Vlačićevu knjigu iz 1556. godine

Grad Labin dobio na poklon vrijednu Vlačićevu knjigu iz 1556. godine

4.11.2015. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

U Memorijalnoj zbirci Zbirci Matije Vlaića Ilirika danas je predstavljena vrijedna Vlačićeva knjiga iz 1556. Katalog svjedoka istine. Knjiga koja datira iz 16. stoljeća i tiskana je u Basselu kao prvo izdanje Grad Labin dobio je na poklon oddr. Douglas Grandon (iz Denvera, Kolorado), inače  sudionika 3. Međunarodnog simpozija o Matiji Vlačiću Iliriku.

 

Dauglas Grandon  potaknut donacijom biblioteke dr. Olivera Olsona, našeg počasnog građanina, Gradu Labinu, i sam je odlučio darivati Labin. Zanimljiva je priča upravo o ovoj knjizi. Naime dok je gospodin Grandon 1999. U Oxfordu pisao svoju doktorsku dizertaciju o Vlačiću, primio je poštom paket od gospodina Olsona, u kojem je upravo se nalazila ova knjiga. No, knjigu je prije toga Olsonov poznanik pronašao u jednom sjemeništu u St. Louisu među onima namijenjenim za rashod.

 

Na konferenciji su predstavljena i dva Vlačićeva portreta iz druge polovice 16. st. Radi se o grafičkim listovima koji su otkupljeni posljednjih par godina. Predstavljen je i portret Vlačića koji je izradio naš proslavljeni kipar Kosta Angeli Radovani. Osim velike povijesne vrijednosti, knjiga, kao i Vlačićevi portreti imaju i veliku novčanu vrijednost.

 

Vrijednost Kataloga svjedoka istine, prvo izdanje, vrijedi oko 5000 eura, dok portreti ove vrste, između 2000 i 5000 kuna.

 

U trezoru Narodnog muzeja Labina, uz navedenu knjigu čuvaju se originali knjiga: Ključ svetoga pisma, Katalog svjedoka istine, otkupljen 2008. g., Magdeburške centurije i vlačićeva pisma iz 1570. godine.

 

Intencija je da se Vlačićeva zbirka do 2020. godine preuredi i modernizira, te da sva građa koja se čuva u trezoru Muzeja bude izložena za građanstvo u novoj preuređenoj zbirci.

 

matija vlačić vedran kos memorijalna zbirka matija vlačić Douglas Grandon