Gračišće protiv, Županija za kamenolom Krase

Gračišće protiv, Županija za kamenolom Krase

23.4.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Društvo

Protivno volji stanovnika Gračišća, formaliziranoj, nakon višegodišnjih napora i sukoba, čak i odlukom Općinskog vijeća, Istarska županija, barem za sada, ne želi iz županijskog Prostornog plana izbrisati kamenolom Krase, a pripreme za još jedno eksploatacijsko polje u Istri već su daleko odmakle.

Tijekom aktualne procedure prihvaćanja izmjena i dopuna PPIŽ zahtjev Gračišća odbijen je s objašnjenjem da „problematika kamenoloma nije predmet ovih izmjena i dopuna te će se obraditi kroz sustavne izmjene i dopune PPIŽ“. Za sada nije poznato kad će sustavne izmjene nastupiti, a do tada i kamenolom Krase i još veći kamenolom Križarovica, samo 2 km dalje, ostaju u PPIŽ.

Protivljenje kamenolomu Krase koji bi se, zajedno s asfaltnom bazom i betonarom, prostirao na 10 ha zemljišta i godišnje vadio 166.000 kubičnih metara materijala, traje već godinama, uključujući i tužbu 64 mještana naselja s područja općine podnijetu Upravnom sudu, kojom pobijaju rješenje Ministarstva zaštite okoliša prema kojem je zahvat prihvatljiv za okoliš. Građani, pored navoda da je proces prihvaćanja studije utjecaja na okoliš proceduralno prekršen, ističu da se kamenolom namjerava otvoriti u području koje se nalazi u III. vodozaštitnoj zoni, gdje su zakonski zabranjeni ikakvi građevinski radovi. Nadalje, područje obiluje vrlo bogatom prirodnom i kulturnom baštinom, koja dijelom datira još iz 14. stoljeća ali i poljoprivrednim zemljištima i sadržajima koji omogućuju razvoj ruralnog turizma. Na sve se nadovezuje još i buka, prašina te pojačani promet, što izravno utječe na život stanovnika.

 

Građani su o svemu tome, ali i o nezakonitostima utvrđenim u prostornim planovima općine Gračišće i županije, obavijestili i župana Ivana Jakovčića, s nadom da neće biti potrebno poduzimati daljnje pravne korake. Zanimljivo je da su građani Jakovčiću pisali temeljem njegovih izjava u doba predizborne kampanje. Prvog dana studenog prošle godine sam je na predizbornom skupu kazao da zna što muči građane i da mu se pismeno obrate te će on poduzeti sve da se kamenolomi brišu iz Prostornog plana. Šest mjeseci kasnije njihov je zahtjev uredno odbijen, a eksploatacija kamena, uz sve nabrojene opasnosti po građane i okoliš, je pred vratima.

Krajem ožujka, je, naime, po drugi put otvoren postupak izdavanja lokacijske dozvole koncesionaru, pulskoj tvrtki Cesta. Prva je dozvola kojom se određuju uvjeti eksploatacije poništena i postupak vraćen Uredu državne uprave. Ministarstvo je, naime, zaključilo da lokacijska dozvola nije zakonita, jer se kosi s prostornim planovima. Sama okolnost da se protiv rješenja Ministarstva okoliša koje je kamenolom procijenilo prihvatljivim vodi postupak na Upravnom sudu nije zapreka izdavanju lokacijske dozvole.

O zahtjevima građana Općine Gračišće jučer je bilo riječi i na sjednici Skupštine Istarske županije. Vijećnik Damir Radnić podsjetio je župana da još uvijek nije udovoljeno zahtjevima građana Gračišća, na što je Jakovčić, navevši da osobno nije za otvaranje novih kamenoloma, obećao pisani odgovor.

 

Foto:

Na lokaciji budućeg kamenoloma Krase kamen je ranije vađen na crno

 

jakovčić županija Križarovica kamenolom krase Gračišće malverzacije lokacijska dozvola Damir Radnić Upravni sud