Gotovo milijun kuna iz EU-a za potpunu rekonstrukciju dječjeg igrališta na Katurama

Gotovo milijun kuna iz EU-a za potpunu rekonstrukciju dječjeg igrališta na Katurama

28.3.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Proteklog tjedna na mjestu bivše ribarnice u Starom gradu Labinu održana je svečanost dodjele odluka o odabiru projekta u okviru Mjere 2.2.1. Potpora za aktivnosti promocije, marketinga i očuvanja ribarske/maritimne tradicije i baštine te promicanja održivog ribarstva i akvakulture ribarstvenog područja FLAG-a iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu FLAG-a Alba.

Tada je gradonačelniku Glavičiću odnosno Gradu Labinu uručena Odluka kojom je osiguran iznos veći od 900 tisuća kuna za rekonstrukciju i opremanje dječjeg igrališta na Katurama (bivši Domus).

Točnije, za projekt rekonstrukcije i opremanja ovog igrališta u najvećem labinskom naselju osigurano je ukupno 921.084,16 kuna što je 100%-tni iznos financiranja ove investicije iz EU fondova bez dodatnih opterećenja proračuna Grada Labina i svakog stanovnika.

Kako je gradonačelnik prilikom preuzimanja odluke i istaknuo, ovakvi projekti i osiguranje financiranja putem fondova svakodnevni su cilj Grada Labina koji kroz poseban Odjel za gospodarstvo i fondove EU-a nastoji maksimalno iskoristiti mogućnost koju nam ovakvi pozivi za sufinanciranje nude.

Igralište na Katurama bit će već drugo tematsko u našem gradu jer se nedavno u Rapcu svečano otvorilo jedno takvo, također u potpunosti financirano EU novcem i pokazalo se kao pun pogodak s obzirom na oduševljenje rabačkih mališana.

Zanimljivo je kako će ovo igralište u konačnici izgledati, te je zapravo svojom vizurom spoj bogate povijesti Labina, odnosno povezivanja povijesti rudarenja te blizine mora. Osim postavljanja tematskih dječjih sprava s motivom broda i morskih životinja, postavit će se i dvije edukativne table s osnovnim informacijama o povijesti ribarstva i zastupljenim morskim životinjama i organizmima.

Zbog naše rudarske prošlosti, ono što će zasigurno privlačiti pažnju najmlađih, a i onih malo starijih jest tunel za provlačenje kao interpretacija rudarskih tunela. Zanimljiva je i sporedna staza koja vodi do dječjeg igrališta, a ideja je proizašla iz krivudavog puta u podnožju Labina. Ta “staza” vodi do mora ali radi razvedenog terena dolazi do nasukavanja broda u čijoj blizini se nalazi i posebno zanimljiv zip line.  Svi materijali koji su planirani na dječjem igralištu te oprema daju djetetu doživljaj igre na moru.

Igralište je nivelacijama terena vizualno odvojeno od ostatka parka, dok ujedno te nivelacije služe za igru djeteta kroz tobogane, provlačenje i penjanje.

dječje igralište flag financiranje kature