Gotovo 90 posto maturanata istarske županije želi na fakultet

Gotovo 90 posto maturanata istarske županije želi na fakultet

16.5.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Čak 87 posto anketiranih maturanata iz Istre nakon završene srednje škole namjerava krenuti na fakultet, a na rang listi najpopularnijih studija su ekonomija, pravo i psihologija. Pulska područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje provela je anketu nad 1.232 učenika (od ukupno 1.546) iz četverogodišnjih srednjih škola u Puli, Rovinju, Bujama, Buzetu, Poreču, Pazinu i Labinu, ne bi li utvrdila koliko maturanata misli nastaviti obrazovanje, a koliko ih se kani odmah posvetiti traženju posla.


Dok nešto više od polovice zna točno koji studij želi upisati, trećina je još neodlučna. Hoće li na faks ili pak na posao još se premišlja 99 maturanata, dok je samo 58 učenika sigurno da se nakon mature želi zaposliti.
Najveći broj anketiranih maturanata Glazbene škole i Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli te ostalih škola u kojima prevladavaju maturanti gimnazijskog usmjerenja želi krenuti na fakultet i već zna što želi upisati. S druge strane, velik broj učenika ostalih četverogodišnjih škola ne zna što upisati. Zaposliti se namjeravaju pretežito učenici tehničkih usmjerenja, kao što su elektrotehničari, tehničari za računalstvo, tehničari za mehatroniku te poslovni tajnici.


Najviše, 89 učenika namjerava upisati ekonomiju, a slijedi studij prava koji želi upisati 45 učenika. Treća na top-listi je psihologija, koju je odabralo 38 učenika, zatim hotelijersko-turistički menadžment (36), građevinarstvo (29), na studij arhitekture htjelo bi 27 učenika, a elektrotehnike 24 maturanta. Slijede strani jezici, medicina, strojarstvo, informatika, geodezija, engleski jezik, kineziologija, novinarstvo, politologija, razredna nastava i dr.
- Ponavlja se situacija iz prethodnih godina, kad su na prvom mjestu također bili studiji ekonomije i prava. Ako se uzme u obzir da studenti hotelijersko-turističkog menadžmenta po završetku studija stječu naziv magistar ekonomije, proizlazi da se za ekonomiju opredijelilo ove godine 19,88 posto studenata, što je 5,4 posto više nego lani.

 

Na visokom trećem mjestu nalazi se studij psihologije, koji želi upisati šest posto maturanata i to pretežito gimnazijskog usmjerenja, istaknuto je u istraživanju koje su priredile psihologinja Ana Trošelj i pedagoginja Ada Aničić iz pulskog HZZ-a.
Gimnazijalcima je na prvom mjestu studij prava, za koji se opredijelilo njih deset posto (35 učenika), a odmah zatim psihologija (34). Slijede redom ekonomija, građevina i medicina. Kod učenika ostalih usmjerenja uglavnom postoji tendencija da biraju fakultete koji su u skladu s njihovim dotad stečenim zvanjem.


Tako 56 posto učenika iz ekonomskih srednjih škola želi upisati ekonomiju, a na isti fakultet htjela bi i većina komercijalista. Učenici Medicinske škole u Puli pretežno žele nastaviti studij na visokoj zdravstvenoj školi, poljoprivredni tehničari žele upisati agronomiju, a upravni referenti biraju ekonomiju i pravo. Slično je i kod maturanata tehničkih usmjerenja: elektrotehničari žele upisati politehniku i elektrotehniku, građevinski tehničari arhitekturu i građevinarstvo, a geodetski tehničari biraju u većini geodeziju pa politehniku.


Po procjeni učenika, nešto manje od polovice smatra da im je potreban savjet stručnjaka kod donošenja odluke o budućem profesionalnom razvoju. Najviše njih željelo bi znati više o određenom studiju, dobiti informacije o mogućnostima zapošljavanja te pomoć radi boljeg upoznavanja sebe i svojih mogućnosti.

istarska županija maturanti fakultet obrazovanje budućnost