Gospodarstvo Labina je drugi najveći istarski izvoznik s ostvarenjem od 392 milijuna kuna

Gospodarstvo Labina je drugi najveći istarski izvoznik s ostvarenjem od 392 milijuna kuna

19.8.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Bilo je to davne 2002. godine kada je posljednji put u Istarskoj županiji zabilježen veći izvoz od uvoza, odnosno kada je ostvaren suficit u vanjskotrgovinskoj robnoj razmjeni. Godine koje su uslijedile pamtimo po galopirajućem deficitu. Tada je izvoz stagnirao, a uvoz poletio na valu gospodarskog rasta te lažne kupovne moći stvorene labavom kreditnom politikom banaka. Od 2003. nadalje naveliko se trošilo na uvoz motornih vozila i ostale vrijedne robe.

 

Nakon osam godina Istra ostvarila suficit

 

Svjetska gospodarska kriza se prelila i u naše krajeve pa su restriktivna kreditna politika banaka i pad poduzetničkih aktivnosti smanjili uvoz, za 9,8 posto ili 306 milijuna kuna u prvoj polovici 2010. u odnosu na isto razdoblje prošle godine. No, izvoz je naprosto poletio, za 36,3 posto, odnosno za 970 milijuna kuna.

 

Prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku u prvoj polovici 2010. u Istarskoj županiji je uvezeno robe u vrijednosti 2,81 milijardi kuna, a izvezeno 3,64 milijardi. Iz toga proizlazi trgovinski suficit od 828 milijuna kuna ostvaren u šest mjeseci 2010. Nastavi li se tako do kraja godine suficit će premašiti vrijednost od 1,5 milijardi kuna. Posljednji put

kad je ostvaren pozitivan rezultat, 2002., sufi cit je iznosio četvrtinu od ovogodišnjeg očekivanog te je iznosio 476 milijuna kuna.

Pogledamo li to podatke po jedinicama lokalne samouprave uočavamo kako je gospodarstvo grada Pule najzaslužnije za taj pozitivan preokret. S Uljanikom i ostalim privrednim subjektima najveći istarski grad je u prvoj polovici 2010. izvezao robe u vrijednosti 918 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani. Time se ukupan izvoz Pule povećao na 1,94 milijarde kune čime je ostvaren trgovinski suficit od impresivnih 1,04 milijardi.

 

Gospodarstvo Labina je drugi najveći istarski izvoznik s ostvarenjem od 392 milijuna kuna, a to je jednako ostvarenju u prvih šest mjeseci 2009. Ako Pula predvodi izvoznike, Novigrad prevodi one gdje je gospodarstvo zabilježilo najveći podbačaj. U šest mjeseci 2010. izvezli su robe u vrijednosti 261 milijuna kuna, a u istom periodu lani čak 340 milijuna.

 

Paulo Gregorović

 

gospodarstvo zarada suficit kriza izvoz roba usluga zaposlenje