Glorija Paliska: Zamisao je svima približiti svijet rudara kroz nesvakidašnje podzemne avanture i muzej rudarstva

Glorija Paliska: Zamisao je svima približiti svijet rudara kroz nesvakidašnje podzemne avanture i muzej rudarstva

15.2.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Politika

Općina Raša ima veliki potencijal razviti se na temeljima na kojima je nastala. Revitalizacijom povijesti priče o samoj ideji nastanka Raše, urbanističkom planiranju naselja i izvorne bogate rudarske baštine možemo ponuditi cjelogodišnji motiv dolaska. Paralelno, možemo se razvijati kao vrhunska turistička destinacija s 49 kilometara dugom i prelijepom obalom

Prošlu su godinu u općini Raša obilježila velika, kapitalna ulaganja, kaže nam odmah na početku razgovora raška načelnica Glorija Paliska. Navodi tako da je u prvom kvartalu dovršena izgradnja mrtvačnice i uređenje groblja u Svetom Lovreču Labinskom, u suradnji s komunalnom tvrtkom 1. maj Labin. Investicija je to, kaže, financirana sredstvima u visini od 1,5 milijuna kuna iz općinskog proračuna koja je išla usporedo s rješavanjem imovinsko-pravnih poslova, projektne dokumentacije i parkirališnog prostora.

Ulaganje u školu i Centar Arsia

Govoreći o drugim prošlogodišnjim ulaganjima ističe da je u drugom kvartalu započela, a do kraja godine i dovršena, izgradnja kanalizacijske mreže sustava odvodnje u naselju Sv. Bartol. Investicija je to Istarskog vodozaštitnog sustava (IVS-a) d.o.o. Buzet vrijedna oko 6 milijuna kuna, a u cijelosti se financira bespovratnim sredstvima iz Programa za ruralni razvoj RH.

- Sredinom godine započeo je i projekt koji smo, rješavajući imovinsko-pravne odnose, pripremali posljednje četiri godine, uloživši gotovo 800 tisuća kuna. Radi se o energetskoj obnovi zgrade osnovne škole u Raši, u koju će se uložiti više od 9,3 milijuna kuna. Veliko hvala na izuzetnoj podršci upućujem Istarskoj županiji i županu. Posljednji kvartal godine obilježili smo otvaranjem Centra za posjetitelje Arsia na temu rudarenja. Sam ulaz u Centar simulira ulaz u rudnik, multimedijski sadržaji dočaravaju atmosferu rudnika i teškog posla rudara, maketa rudarskog stana prikazuje siromašan život rudara, a u suvenirnici ćemo dati priliku posjetiteljima da ponesu uspomenu iz Raše. Osim ovih ulaganja, prošlu su godinu obilježile i dvije, za nas kapitalne, odluke Vlade RH o darovanju. Prvom odlukom, početkom godine, darovano nam je zemljište za proširenje groblja na Skitači. Drugom odlukom, sredinom rujna, darovano nam je zemljište nekadašnjeg kamenoloma Karlota. Kako je Raša grad s pričom, koju je rudarski život odredio, tako nam je zamisao posjetiteljima približiti svijet rudara, kroz nesvakidašnje podzemne avanture, a kroz multimedijalni centar izgraditi muzej rudarstva i europskih totalitalizama i pretvoriti ovaj prostor u jedinstveni sadržaj u našoj državi koji nudi cjelogodišnji turistički proizvod, kaže načelnica Paliska.

Zahvala mještanima Trgeta

Međutim, prošlu je godinu ipak obilježio ekološki incident u luci Bršica koji je zbog izlijevanja nafte u more s libanonskog broda onečistio cijeli Raški zaljev. Govoreći o posljedicama, ali i poukama koje su izvučene iz toga incidenta, načelnica kaže da je to događaj koji je pokazao svu operativnost ljudi, stručnost Županijskog operativnog centra, civilne zaštite, vatrogasaca, komunalaca, mještana, vanjskih tvrtki i svih koji su na bilo koji način bili uključeni i pomogli.

- Važno je reći da se radilo o neradnom petku, državnom prazniku, pa stoga i početku produženog vikenda. No, svi su se redom odazvali i pristigli pomoći. Ovom im prilikom zahvaljujem na trudu, doprinosu i korisnim savjetima. Posebna zahvala ide svim mještanima Trgeta i okolice, na velikom razumijevanju i strpljivosti koji su pokazali u ovoj situaciji. Neposredno nakon incidenta, došlo je do hitnih izmjena u procedurama rada u luci, s ciljem bolje zaštite okoliša, na što smo mi kao lokalna zajednica godinama upozoravali nadležne. Najvažnija naučena lekcija je da treba preventivno ulagati ma koliko to skupo izgledalo, jer kad se dogodi ovakav incident, onda su posljedice velike i dugotrajne. A pogotovo kad se dogodi zbog ljudske nemarnosti, ističe raška načelnica.

Govoreći o ovogodišnjim aktivnostima i očekivanjima, ističe da će se nastaviti brinuti o djeci, vrtiću, školi, umirovljenicima, vatrogascima i civilnoj zaštiti, ulagati u zdravstvenu zaštitu, socijalnu skrb, kulturu i sport te dalje ulagati u komunalnu infrastrukturu.

- Naš proračun iznosi 14 milijuna kuna pa se trudimo rasporediti ga na način da, s jedne strane, zadovoljimo svakodnevne potrebe naših mještana, a s druge, da ulažemo u daljnji razvoj općine. Imamo projekte koje smo kandidirali na natječaje za bespovratna sredstva, no zbog visokog indeksa razvijenosti teško prolazimo, ili bolje rečeno, ne prolazimo. A kako živimo u visoko centraliziranoj državi, u kojoj decentralizaciju obaveza ne prati i decentralizacija financijskih sredstava, to u konačnici znači da vrijedi ona "uzdaj se u se i u svoje kljuse", zaključuje Paliska. (Branko BIOČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

općina raša raša rudarenje kova je nasa glorija paliska