Giuseppina Martinuzzi: Osoba koja nadahnjuje i 179 godina nakon svog rođenja

Giuseppina Martinuzzi: Osoba koja nadahnjuje i 179 godina nakon svog rođenja

14.2.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Prigodnom komemoracijom na Gradskom groblju danas je obilježen 179. rođendan velike labinske revolucionarke, pjesnikinje i učiteljice Giuseppine Martinuzzi. Na njezinom grobnom spomeniku, koji je nadvišen jednim stupom od bijelog istarskog kamena s plamenom koji vječito treperi na vjetru, cvijeće su položili gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić i predsjednica Zajednice Talijana Daniela Mohorović uz pratnju više članica Zajednice Talijana i Mješovitog pjevačkog zbora koji djeluje pri Zajednici Talijana, a koji također nosi ime ove velike Labinjanke.

„Nalazimo se na starom dijelu labinskog groblja koje samo po sebi ima priču koja nam govori koliko je duga i velika naša povijest. Giuseppina Martinuzzi je osoba o kojoj možemo puno pričat, osoba koja je kroz cijeli svoj život, i nakon svoje smrti, gotovo 180 godina nakon svog rođenja nadahnjuje sve nas. Osoba koja je za svojeg života taj mali Labin u velikoj monarhiji predstavljala na najbolji mogući način te uz sva svoja djelovanja kao spisateljica, učiteljica, borkinja za socijalna prava, shvaćala bit i težila vrijednostima poput suživota i uvažavanja svakog čovjeka. Pružanje ruke našim rudarima u vrijeme Labinske republike, sve napisane pjesme o njima i svo humano djelovanje dokazali su njezinu veliku socijalnu osjetljivost. Njezina veličina možda je i najjača upravo u tome da se izdigla iznad vremena u kojem je živjela i djelovala, iznad sredine u kojoj je živjela te da je nadahnula onda, a nadahnjuje nas i danas. Giuseppina Martinuzzi bila je zaista prava Labinjanka u pravom smislu te riječi, imala sve osobine koje bi volio da i danas njegujemo te na taj način odgajamo svoju djecu i baštinimo te vrijednosti jer Labin je zaista jedna kompleksna, složena ali predivna priča.“ – istaknuo je labinski gradonačelnik Valter Glavičić

Predsjednica Zajednice Talijana Daniela Mohorović istaknula je kako se upravo Giueseppini Marrtinuzzi u čast danas od 11 sati u Gradskoj knjižnici održava kviz znanja Memoria, za učenike sedmih i osmih razreda labinskih osnovnih škola, a u Circolu je od 17 sati organizirano predstavljanje knjige „Povera casa dove non xe Maria“ autorice Marie Viscovich Vlačić u organizaciji Zajednice Talijana Giuseppina Martinuzzi Labin i Katedre čakavskog sabora Labin.

giuseppina martinuzzi godišnjica rođenja daniela mohorović