Gimnazijalci „Labin teama“ labinske Srednje škole osvojio 2. mjesto na BeSafeNet olimpijadi o prirodnim katastrofama

Gimnazijalci „Labin teama“ labinske Srednje škole osvojio 2. mjesto na BeSafeNet olimpijadi o prirodnim katastrofama

11.3.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

čenici II.f razreda opće gimnazije Karlo Strel, David Vorano i Petar Vorano sudjelovali su 19. veljače na BeSafeNet  olimpijadi.  Riječ je o natjecanju srednjoškolaca (do 17 godina starosti) u poznavanju prirodnih i tehnoloških katastrofa, a  organizira se od 2019. godine. Ove godine su se prvi puta i kao jedini iz Hrvatske uključili učenici Srednje škole Mate Blažine Labin, organizirani u ekipu koju su nazvali „Labin team“. 
On line natjecanje (na engleskom jeziku) trajalo je 60 minuta i u tom su vremenu učenici trebali odgovoriti na 50 pitanja vezanih uz zadane prirodne i tehnološke katastrofe. Ove su godine odgovarali na pitanja o požarima, kemijskim incidentima, porastu razine mora, poplavama i vulkanskim erupcijama. Natjecanju je pristupilo 135 srednjoškolskih ekipa iz 12 država (Rumunjska, Bugarska, Albanija, Gruzija, Grčka, Malta, Slovačka, Cipar, Monaco, Rusija, San Marino i Hrvatska). 
Labinski srednjoškolci su u konkurenciji od 135 ekipa iz 12 europskih država osvojili 2. mjesto, a nagrada za školu je vaučer od 1500 Eura. Planirano je i uručivanje nagrada za prve tri ekipe u Strasbourgu, ako bude moguće putovanje.  Karlo, David i Petar su dali točne odgovore na 49 pitanja od mogućih 50. Bolji od njih su bili samo srednjoškolci iz Rumunjske, koji su jedini točno odgovorili na svih 50 pitanja.  Još su dvije ekipe imale samo jedan netočan odgovor. U slučaju istog broja bodova, rangiranje je izvršeno na temelju eseja kojeg  su učenici pisali ranije.
Labinski su srednjoškolci napisali esej „Earthquakes in Croatia in the year of the pandemic“ (Potresi u Hrvatskoj u godini pandemije). Za njega su dobili  maksimalnih 10 bodova, te su osvojili ukupno 2. mjesto na natjecanju.  Maksimalni broj bodova za esej osvojile su još samo 2 ekipe.
BeSafeNet je alat za promicanje kulture rizika među populacijama koji prima potporu od Europskog i mediteranskog Sporazuma o glavnim opasnostima Vijeća Europe.  1987. godine je pod pokroviteljstvom Vijeća Europe, najstarije europske organizacije sa sjedištem u Strasbourgu, potpisan „Sporazum o velikim opasnostima (EUR-OPA)“. Puni je naziv „Suradbena skupina za sprečavanje, zaštitu i organiziranje pomoći u većim prirodnim i tehnološkim katastrofama“ (EUR-OPA Major Hazards Agreement). Trenutno je tom sporazumu priključeno 28 europskih država, a  Hrvatska se priključila 2002. godine. 
Prirodne i tehnološke katastrofe uzrokuju velike ljudske i ekonomske gubitke. Mnoge od njih ne možemo spriječiti, ali postoji način da se rizik od katastrofe umanji dijeljenjem međunarodno valjanih i pouzdanih informacija o prirodi, uzrocima i posljedicama prirodnih i tehnoloških katastrofa. Široka distribucija takvih informacija pomoći će ljudima da bolje razumiju potencijalne rizike i posljedično se bolje zaštite od katastrofa.
Ekipa učenika je uključena i u  Erasmus+ KA2 projekt Help me!  u kojem Srednja škola Mate Blažine sudjeluje od školske godine 2020./2021., a usko je povezan s temom Olimpijade.   Neočekivani događaji i prirodne katastrofe događaju se gotovo svake godine, stvarajući zabrinjavajuće situacije. S tim u vezi, glavni cilj Projekta je osigurati sigurno okruženje u zajednici u kojoj živimo. Naglasak je na podizanju svijesti o toj temi među učenicima, roditeljima, zaposlenicima škole te lokalnoj zajednici općenito. Mentori učenicima na natjecanju i u projektu Help me! su nastavnici Laura Kokot, Karla Golja Milevoj i Nedeljko Mandić. 
(Tekst: Nedjeljko Mandić; foto: Čedomir Ružić)
Preuzimanje:
Esej Earthquakes in Croatia in the year of the pandemic, Karla Strela, Davida i Petra Vorana - pdf
Poveznica:
BeSafeNet  olimpijada - OVDJE! http://www.besafenet.net/en-gb/olympiad

olimpijada o prirodnim katastrofama besafenet karlo strel david vorano petar vorano nedjeljko mandić