Gasi li se polako KUD ''Ivan Fonović Zlatela'' iz Kršana?

Gasi li se polako KUD ''Ivan Fonović Zlatela'' iz Kršana?

25.6.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Kultura

To je pitanje kao Damaklov mač prevladavalo na godišnjoj skupštini članova tog društva utemeljenog prije 11 godina, kada je dobilo ime jednog najpoznatijih sopaca i izrađivača sopela, čije je ime bilo poznato i na carskom dvoru u Beču, održano na istom mjestu u nekadašnjoj školi u Latarićima, gdje je utemeljeno prije 11 godina, dobivši ime Ivana Fonovića Zlatele, jednog od najpoznatijih narodnih sopaca.

Od tada ''zlatelovci'' sustavno obnavljaju narodne običaje ovoga kraja, prenašajući ih na mladi naraštaj, koji ih prihvaća s velikom željom i ljubavlju, postavši poznati ne samo u svom zavičaju, već i Istri, cijeloj Hrvatskoj, a i izvan naših granica. Radeći s ogromnim entuzijazmom, ali manirom profesionalaca članovi KUD ''Ivan Fonović Zlatela'' okupljeni u tri sekcije nadaleko premašuju svoju sredinu, postavši istodobnmo jedan od zaštitnih znakova Općine Kršan i neprocjenjiv promototor domaće besedi, tanca i narodne tradicije.

Stavljanje na scenu kršonskog pira, koji je uprizoren već nekoliko puta te knjiga i CD sa zbirkom narodne glazbe - samo su dva bisera njihova rada, koji je najvećim dijelom vezano uz Valtera Primožića, sadašnjeg tajnika i dugogodišnjeg predsjednika i izrađivača narodnih instrumenata. Upravo on je na skupštini tog društva s oko 160 članova izrazio bojazan da bi njegovo djelovanje mogli zamrijeti i nestati, ponajviše zbog nerazumijevanja općinskog čelništva za njihov specifičan rad.

On je, kao i novi predsjednik Leonardo Fable, spomenuo da zbog pomanjkanja sluha za njih, nikad nije ostvaren plan uređenja nekadašnjeg diska u Kršanu u prostorije Društva, što otežava njihovo djelovanje, prije svega vježbanje, ali i čuvanje sve vrijednijih narodnih nošnji. Zabrinjavajuće je, istakli su oni, da im lani nije iz proračuna isplaćeno 50 tisuća kuna, koji nije prenijet u ovogodišnju obvezu, dok su od ovogodišnjih 150 tisuća kuna dobili svega 35 tisuća kuna, a što paralizira njihovu raznovrsnu aktivnost. Spomenuto je također da imaju teškoća s uzvratnim ugošćavanjem folklornih družina iz ostalih dijelova Hrvatske, uz obrazloženje da oni moraju, kao je rečeno, ''služiti samo za lokalne potrebe?!''

Na skupu je bio nazočan i predsjednik Općinskog vijeća Kršana Nikola Vuksan, spomenuvši pritom da KUD ''Ivan Fonović Zlatela'' ima njihovu podršku, na što se nadovezao Klaudijo Lazarić tvrdnjom da će se ta naklonost pokazati jedino podmirenjem lanjskog duga te redovitim priljevom proračunskih sredstava za ovu godinu. (MM)

Kršan sjednica KUD Zlatela Primožić Nikola Vuksan Leonardo Fable