Galerija Alvona na manifestaciji "Artexchange" – prvom istarskom sajamu umjetnina u Rovinju

Galerija Alvona na manifestaciji "Artexchange" – prvom istarskom sajamu umjetnina u Rovinju

7.5.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Rovinjski Multimedijalni centar će od danas pa do 11. svibnja ugostiti 12 galerija iz Istre te drugih dijelova Hrvatske i inozemstva na prvom istarskom sajmu umjetnina naslovljenom ArtExchange.

 


Na sajmu će se predstaviti galerije Alvona iz Labina, Cvajner i Milotić iz Pule, Marin iz Umaga, Zona i Kranjčar iz Zagreba, Zlati ajngel iz Varaždina, Galerija S iz Koprivnice, Morić iz Splita, Obalne galerije iz Pirana, Žula iz Maribora te galerija Ćarlama Depot iz Sarajeva.

 


Za izlagače i publiku vrata Multimedijalnog centra bit će otvorena danas već od 10 sati ujutro, dok će sajam večeras u 20 sati na Trgu brodogradilišta svečano otvoriti župan Ivan Jakovčić i rovinjski slikar Bruno Mascarelli.
- Ambiciozno smo startali te u relativno malom vremenu napravili optimalno, rekla je na konferenciji za novinare uoči otvaranja sajma povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner. Ona je ujedno i članica organizacijskog odbora manifestacije zajedno s povjesničarima umjetnosti Mladenom Lučićem i Brankom Benčić, umjetnikom Bojanom Šumonjom te voditeljicom rovinjskog MMC-a Dubravkom Svetličić.
Gorka Ostojić Cvajner je naglasila da je želja Odbora da ovaj sajam, koji je organizirala i pokrenula Dubravka Svetličić, raste prostorno, koncepcijski, brojčano i na tržištu, te da postane internacionalan i mjesto gdje će se profilirati ljudi i institucije koje se bave umjetninama. Napomenula je također da će sajam i vizualno ostaviti trag jer su dizajn prepustili Igoru Stanišljeviću iz studija Parabureau.

 


Bojan Šumonja je kazao da je osnovni kriterij odabira galerija bila artikuliranost koncepcije izlagačkog programa, odnosno pozvane su galerije koje imaju stručna tijela koja formiraju izlagačku politiku. Mladen Lučić, ujedno i urednik pratećeg kataloga, naglasio je da će se ovim sajmom probijati novi pravci i trendovi, odnosno izići iz mainstreama, kada će se galerije uz izložbenu djelatnost početi baviti i prodajom umjetnina.
- Prodaja umjetnina je kod nas u začecima. Hrvatska još uvijek nije našla mjesto na tržištu, a ako želimo na svjetsko tržište moramo prihvatiti pravila ponašanja koja tamo već dugo postoje. Zbog toga smo pazili koje ćemo galerije pozvati jer se jedino organizacijom na visokom nivou može pozicionirati na tržište, rekao je Lučić. On je dodao i da je Rovinj idealno mjesto za organizaciju ovakvog sajma koji će ujedno preispitati tržište umjetnina u Istri, ali i šire. Naime, zemljopisni položaj Rovinja velika je prednost jer mu blizina Slovenije, Italije i Austrije jamči opstanak.
Nives Marvin, voditeljica galerije Meduza koja djeluje u sklopu državne galerije Obalne galerije iz Pirana, naglasila je da je upravo ovakav sajam potreban na ovim prostorima.

 


Glavni su pokrovitelji sajma Istarska županija i Grad Rovinj, glavni sponzor Adris grupa, a Glas Istre je jedan od medijskih pokrovitelja.

 

 

Program ArtExchangea

Nakon večerašnjeg svečanog otvaranja sajma na Trgu brodogradilišta ispred MMC-a slijedi koncert Livio Morosin benda.


U četvrtak 8. svibnja u 11 sati u MMC-u Mladen Lučić će predstaviti izlagače iz Istre - galerije Alvona iz Labina, Cvajner i Milotić iz Pule te Marin iz Umaga, dok će u 18 sati biti predstavljen art-magazin Kontura te istoimena aukcijska kuća koja će uz 1. istarski sajam umjetnina u kongresnoj dvorani hotela Park 10. svibnja s početkom u 20 sati održati 23. aukciju umjetnina. Oko 60 umjetničkih radova nekih od najznačajnijih hrvatskih slikara 20. stoljeća bit će izloženo na predaukcijskoj izložbi u kongresnoj dvorani hotela Park od početka sajma 7. svibnja.


U petak, 9. svibnja, u 11 sati Branka Benčić će predstaviti galerije Kranjčar (Zagreb) i Morić (Split) te Galeriju S (Koprivnica), Zlatni ajngel (Varaždin) i Zona (Zagreb), a u 18 sati bit će predstavljene istarske umjetničke monografije.


U subotu, 10 svibnja, u 11 sati Gorka Ostojić Cvajner predstavit će sudionike sajma iz regije, galerije Ćarlama Depot (Sarajevo), Obalne galerije (Piran) te Žula (Maribor). U 18 sati bit će predstavljen art-magazin Juliet (Trst, Italija), a pola sata kasnije izdanja iz područja vizualnih umjetnosti izdavačke kuće Meandar.


Zadnjeg dana sajma, u nedjelju 11. svibnja, bit će predstavljen budući muzej suvremene umjetnosti u Istri, a u 13 sati na Trgu brodogradilišta, ispred MMC-a, ArtExchange će biti zatvoren.

 

Galerija Alvona kultura izložba sajam umjetnina Šaina Gorka Ostojić Cvajner MMC Artexchange