Galerija Alvona na manifestaciji "Artexchange" – prvom istarskom sajamu umjetnina u Rovinju

Galerija Alvona na manifestaciji "Artexchange" – prvom istarskom sajamu umjetnina u Rovinju

15.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Multimedijalni centar grada Rovinja bit će od 7 do 11. svibnja domaćin Prvog istarskog sajma umjetnina Artexchange 2008. Voditeljica MMC-a Dubravka Svetličić na jučerašnjoj konferenciji za novinare je istaknula da će se sajam baviti promicanjem likovne umjetnosti i našeg tržišta umjetnina.
- Sajam nastaje na bogatoj likovnoj tradiciji Rovinja, koji već pola stoljeća organizira najveću izložbu na otvorenom Grisiju, ima bogatu izložbenu aktivnost i veliki broj galerija, kazala je Svetličić.


O sajmu su govorili članovi njegova organizacijskog odbora. Muzejski savjetnik Mladen Lučić je ustvrdio da je sajam zamišljen kao međunarodni, a Rovinj je idealan zbog svog položaja i blizine Slovenije, Italije te Austrije. Značajan je jer će pridonijeti uspostavi hrvatskog i regionalnog tržišta umjetnina. Njime će se galerije iz Hrvatske i susjednih zemalja umrežiti i uključiti u europsko tržište umjetnina.


Govoreći o koncepciji, povjesničarka umjetnosti Branka Benčić kazala je da će se prvog dana sajma predstaviti galerije iz Istre, drugog iz ostalih dijelova Hrvatske, a trećeg iz Slovenije te Bosne i Hercegovine. U večernjim satima predstavit će se art magazini, izdavačke kuće i monografije te inicijativa za osnivanje Muzeja suvremene umjetnosti Istre.
Bojan Šumonja je odbrao galerije koje će sudjelovati na sajmu, a prednost su dobile one afirmirane i one koje imaju artikulirani program. Tako će iz Istre nastupiti labinska Alvona, umaški Marin i pulske galerije Cvajner te Milotić. Iz Hrvatske će nastupiti i Galerija S iz Koprivnice, Morić iz Splita, Zlati Ajngel iz Varaždina te Zona i Kranjčar iz Zagreba. Bosnu i Hercegovinu zastupat će poznata galerija Čalama Depot Jusufa Hadžifejzovića iz Sarajeva. Iz Slovenije gostuju Žula iz Maribora i Obalne galerije iz Pirana, koja je jedina javna institucija. Odabrana je kao ustanova s velikim renomeom, uključuje tri galerije u Piranu, dvije u Kopru i jednu u Veneciji, a ugošćuju najpoznatije svjetske likovne umjetnike.
Povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner rekla je da sajam nastaje na ideji i upornosti Svetličić i Grada Rovinja, koji je besplatno ustupio svoj prostor. Struka je organizacijskom odboru postavila visoke kriterije, pa će se u Rovinju naći jaka likovna postava. Sajam će bit regionalan, pa će već iduće godine izaći iz okvira MMC-a i privući svjetske izlagače.
- Istra ima živu stvaralačku i izložbenu scenu, pa će se kroz budući Muzej suvremene umjetnosti umrežiti sa sličnim svjetskim ustanovama, a sajam će biti nedostajuća karika razmjene umjetnina, zaključila je Ostojić Cvajner.
Dizajn sajma osmislio je Igor Stanišljević, a materijali se već nalaze na vlastitim web stranicama http://www.artexchange.com.hr/, kulturnim portalima i časopisima. U suradnji s akcijskom kućom Kontura, u kongresnoj sali hotela Park će se za vrijeme sajma organizirati velika likovna izložba i aukcija umjetnina. Tom prigodom svoje umjetnine će na procjenu moći donijeti i građani.


Uz Grad Rovinj sajam će sponzorirati Istarska županija, Adris grupa, Maistra i veliki broj malih sponzora, a medijski pokrovitelji su Glas Istre i Radio Pula.

 

Galerija Alvona kultura izložba sajam umjetnina Šaina Gorka Ostojić Cvajner MMC Artexchange