FUTSAL: Iran – vladar Azije velik ispit za Hrvatsku!

FUTSAL: Iran – vladar Azije velik ispit za Hrvatsku!

5.1.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Sport

Hrvatska malonogometna reprezentacija okupila se u Novigradu, te će naredna 2 dana odigrati 2 prijateljska dvoboja s reprezentacijom Irana. Pri spomenu Irana kao protivnika naše reprezentacije mnogi će zasigurno pomisliti kako nije riječ o odveć snažnom protivniku, stoga ćemo Vas u nastavku pobliže upoznati s tom reprezentacijom i pokušati razuvjeriti, jer riječ je o protivniku koji uživa velik ugled u svijetu futsala.


Iran je prema trenutnoj FIFA-ljestvici 7. reprezentacija svijeta, odmah iza vrlo jakog Portugala u čiju smo se snagu ne tako davno uvjerili. Usporedbe radi, Hrvatska je prema istoj ljestvici 15. reprezentacija svijeta!

 

Iran je stalni sudionik svjetskih prvenstava, gdje ne pamtimo kada smo posljednji put imali prigodu gledati Hrvatsku. Iran je propustio tek prvo svjetsko prvenstvo daleke 1989.godine! Već na slijedećem svjetskom prvenstvu (1992.), Iran je ostvario svoj najbolji rezultat u povijesti plasmanom u polufinale! Na narednih 5 svjetskih prvenstava Iran nije ostvario zapaženiji rezultat, a spomenimo kako su na posljednjem svjetskom prvenstvu održanom 2012.godine u Tajlandu nastup okončali u osmini finala.


Kada govorimo o prvenstvu Azije, tu je Iran apsolutni vladar! Od 1999. do 2008.godine prvenstvo se održavalo svake godine, a Iran je u 10 prvenstava osvojio 9 naslova prvaka! U Uzbekistanu 2010.godine Iran je osvojio svoj posljednji naslov prvaka, dok su na posljednja 2 natjecanja propustili tron Japanu.


Od ostalih ostvarenja spomenimo kako je Iran pobjednik Konfederacijskog kupa održanog 2009.godine u Libiji, a u nekoliko je navrata sudjelovao na Grand Prixu u Brazilu. Na spomenutom prestižnom turniru dvaput su osvojili 2.mjesto, te dvaput 3.mjesto!


Na klupi Irana od 2013.godine je Španjolac  Jesús Candelas. Od igrača valja izdvojiti sjajnog Hosseina Tayyebia, igrača ruskog Norilsk Nickela koji je u 75 nastupa za nacionalnu vrstu zabio nevjerovatnih 66 golova. U istom klubu igra i Ali Asghar Hassanzadeh, dok su ostali reprezentativci glavninom članovi domaćih klubova.


Spomenimo i kako su se Hrvatska i Iran prije nekoliko godina susretali u prijateljskim susretima. U prijateljskom ogledu u Iranu odigranom 2011.godine, Hrvatska je imala prednost 0:3 da bi na koncu susret okončao remijem 4:4! Kompletni video tog susreta mogli ste tada vidjeti na našim stranicama, a klikom OVDJE možete se podsjetiti tog susreta. Samo nekoliko mjeseci kasnije (siječanj 2012.) Hrvatska je u sklopu priprema za EURO u Hrvatskoj ugostila Iran, te je u 2 susreta upisala 2 identična poraza. U susretu odigranom u Spaladium Areni, poraženi smo rezultatom 1:2 uz vrlo dobar dojam. Dan kasnije s Iranom smo odigrali susret na Hvaru; Hrvatska je imala prednost 1:0, ali u samoj završnici primamo 2 gola za poraz 1:2!


Iz svega navedenog možete vidjeti da je riječ o vrlo dobroj reprezentaciji koja već godinama pripada u TOP-10 svjetskog futsala! Susreti u Pazinu i Novigradu zasigurno će biti vrlo kvalitetne provjere za našu reprezentaciju uoči kvalifikacija za EURO koje su na rasporedu u ožujku. Premda je rezultat u ovim pripremnim i prijateljskim ogledima u drugom planu, poželimo našoj reprezentaciji vrlo dobru igru i da pobjedom otvori 2015. godinu!

 

Izvor: CROfutsal / Jerko Šimac

 

HRVATSKA - IRAN, 6.1., Pazin, 19:30h
HRVATSKA - IRAN, 7.1., Novigrad, 19:30h

CRofutsal futsal Azija Iran reprezentacija pripreme Istra Pazin Novigrad igra mali nogomet portal ispit Jerko Šimac prijateljske utakmice test FIFA