Fronta prešla preko Labina - vrijeme iznenada okrenulo na susnježicu, grmljavinu, grašicu i jak vjetar, a potom sunce

Fronta prešla preko Labina - vrijeme iznenada okrenulo na susnježicu, grmljavinu, grašicu i jak vjetar, a potom sunce

24.1.2012. // IstraMet // Objavljeno u kategoriji Ostalo

U Labinu se nešto prije 11 sati nebo učas potpuno naoblačilo te su u kratkom vremenu padali snijeg, susnježica i grašica praćeni jakim vjetrom. Nevrijeme, za kojeg se nije vidio ni prst pred nosom, potrajalo je 15-ak minuta, nakon čega je kišilo još oko sat vremena pa su pahulje na sramežljivo zabijeljenim tratinama na Katurama do podneva okopnile.

U gradskom komunalcu doznali smo da snažan nalet vjera nije prouzročio veće materijalne štete. U Istri općenito nisu zabilježene intervencije žurnih službi, saznajemo od pročelnika Područnog ureda zaštite i spašavanja Renata Kalca.

 Današnje kratkotrajne oborine neće ublažiti sušu koja traje još od studenog mjeseca jer se prema prognozama nastavlja vrijeme bez oborina. Idućih dana, uz sunčano vrijeme, očekuje nas prava zima s temperaturama koje će tijekom noći padati ispod ništice.

- Tjedan će obilježit jačanje rusko-skandinavske anticiklone koja će omogućiti dotok vrlo hladnog zraka sa sjeveroistoka kontinenta direktno u Sredozemlje, kaže Petar Radovan iz Istrameta.

- Toplo Sredozemlje će vrlo vjerojatno burno reagirati na hladan zrak koji pristiže sa sjeveroistoka, odnosno očekuje se stvaranje sredozemnih ciklona, možda i njihove cijele obitelji.

Velika je nepoznanica kamo će te ciklone krenuti te je usprkos dotoku hladnog zraka sa sjeveroistoka te ciklonalne aktivnosti u Sredozemlju sasvim moguće da Istra ostane i suha uz buru, zaključuje Radovan

Nakon prolaska fronte brzo se razvedrilo uz blagi porast temperatura zraka. Idućih nas dana zbog dotoka hladnijeg i suhog zraka sa sjeveroistoka očekuje sunčano vrijeme sa malom naoblakom. Temperature zraka bit će u okvirima prosječnih za doba godine.

 

Izvori:

Glas Istre (Igor Radić)

IstraMet.com (Petar Radovan)

Foto: Luca Milevoj (Za IstraMet)

 

vrijeme susnježica grašica