Francuska ukida lokalnu samoupravu i štedi milijune, što čeka Hrvatska?

Francuska ukida lokalnu samoupravu i štedi milijune, što čeka Hrvatska?

11.8.2014. // Index.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

FRANCUSKA je ove godine pokrenula veliku reorganizaciju lokalne uprave koja bi trebala biti gotova 2017 godine. Planirano je smanjenje broja regija sa 22 na samo 12, što bi trebalo donijeti uštedu od 25 milijardi eura godišnje, odnosno 10 posto od ukupnog proračuna lokalnih uprava koji iznosi 250 milijardi eura.
 
Smanjenje broja upravnih slojeva i pojašnjenje njihovih funkcija osim financijskih ušteda ima i druge ciljeve.

Francuzi stvaraju 12 regija i štede 25 milijardi eura godišnje
 
Želi se postići da nove lokalne jedinice budu dovoljno velike kako bi se mogle integrirati u proces globalizacije, odnosno biti atraktivne na globalnoj razini.
 
Osim toga, želi se postići i veća efikasnost točnim definiranjem ovlasti i zadaća.
 
Vlada također smatra da bi reorganizacijom nove regije mogle postati atraktivnije stranim ulagačima.
 
"Naš je cilj stvoriti 12 glavnih regija koje bi bile atraktivne investitorima iz prekomorskih zemalja“, izjavio je ranije ove godine Andre Vallini, državni tajnik za reformu lokalne samouprave, a prenosi The Connexion, te dodaje "Teško je potencijalnom investitoru iz Kine ili SAD-a objasniti da Francuska ima dvije Normandije“
 
"Smanjenje broja regija rezultirat će bržim donošenjem odluka, pojednostavljivanjem procedura te poboljšanjem usluga", smatra Vallini.
 
Građani Hrvatske za smanjenje lokalne samouprave: Samo na plaće odlaze milijarde
 
Problem sa glomaznom lokalnom administracijom ima i Hrvatska, ali do sada niti jedna Vlada nije krenula u rješavanje tog problema.
 
Kako je ranije pisao Index 20 hrvatskih županija 31. prosinca 2012. ukupno je zapošljavalo 1991 osobu. Prosječno svaka županija ima 99,55 zaposlenika. Za njihove plaće i naknade u 2012. godini potrošeno je ukupno 660.694.214,14 kuna.
 
Osim županija tu si i gradovi i općine. Na razini lokalne samouprave u Hrvatskoj postoji 429 općina u kojima je zaposleno 2569 službenika i namještenika, te 126 gradova koji zapošljavaju 5588 službenima i namještenika.
 
Grad Zagreb, koji ima poseban status, zapošljava 2765 službenika i namještenika. U lokalnoj i regionalnoj samoupravi ukupno radi 12.913 službenika i namještenika, i to ne uključujući izabrane dužnosnike odnosno načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike.
 
Na plaće gradskih dužnosnika, službenika i drugih zaposlenika 20 najvećih hrvatskih gradova, gledano prema broju stanovnika, odlazi 2,75 milijardi kuna godišnje.
 
Osim zaposlenika gradskih upravnih tijela, tu su ubrojeni i zaposlenici gradskih tvrtki i ustanova, koje se također plaća iz gradskih proračuna.
 
Samo u Gradskim upravama 20 najvećih hrvatskih gradova zaposleno je više od 5.900 ljudi, za čije se plaće godišnje izdvaja više od 870 milijuna kuna.
 
Prema rezultatima ankete, koju je krajem prošle godine proveo Index, a u kojoj je glasalo 12 tisuća ljudi, čak 92% ih se zalaže za ukidanje županija.

županije lokalna samouprava uprava eu šrednja politika politikanstvo demagogija