Fotografije Eduarda Strenje i novi postav Narodnog muzeja

Fotografije Eduarda Strenje i novi postav Narodnog muzeja

28.2.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

LABIN -Ovogodišnji program obilježavanja Dana Labinske Republike u znaku je likovne umjetnosti. Nakon komemorativnog skupa u sjećanje na tragično stradale raške rudare, koji će se održati danas u 17 sati u Malom kazalištu, slijedi prava poslastica za ljubitelje fotografije. U 18,30 u Gradskoj galeriji svojim crno-bijelim fotografijama, nastalim u razdoblju od 1995. do 1997. publici će se predstaviti višestruko nagrađivani fotograf i urednik fotografije našeg lista Eduard Strenja.

Tridesetak fotografija objavljenih na duplericama Glasa Istre, zajednički su slikom i tekstom stvarali Strenja i Daniel Načinović, a ovo je prvo predstavljanje tih radova u obliku izložbe u Hrvatskoj.

Fotografije su inače dio projekta koji financira Centar za istraživanje i dokumentiranje fotografija iz talijanskog grada Lestansa, gdje su bile izložene 2004. godine, a dvije godine kasnije vidjela ih je i publika u Kotoru. Svoje mjesto našle su i u Načinovićevoj knjizi »Pod starim voltama« objavljenoj prošle godine u izdanju Istarskoga ogranka Društva hrvatskih književnika.


Sutra, točno u podne upriličit će se svečano otvaranje novog stalnog postava Narodnog muzeja. Nakon višegodišnje rekonstrukcije koju je izvela britanska tvrtka specijalizirana za redizajn muzeja Janus u suradnji s muzejskim djelatnicima, Labinjani i njihovi gosti moći će vidjeti konačan izgled zbirki u palači Battiala-Lazzarini. Uz župana Ivana Jakovčića i gradonačelnika Tulia Demetliku, otvaranju će prisustvovati i pomoćnica ministra kulture Branka Šulc, predsjednik Savjeta muzeja Slavko Batelić, muzejska savjetnica i recenzentica koncepcije postava Željka Kolveshi, a ulogu domaćina preuzet će voditelj Narodnog muzeja, viši kustos Tullio Vorano.

 (Prilog Eduard Strenja)

Eduard Strenja novi postav Narodni Muzej dani republike dan rudara Labin