[FOTO] Osnovna škola Matije Vlačića obilježila Dan škole nizom aktivnosti

[FOTO] Osnovna škola Matije Vlačića obilježila Dan škole nizom aktivnosti

7.4.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

U petak 5. 4. 2019. u OŠ Matije Vlačića Labin obilježen je Dan škole koji je u jutarnjim satima započeo s kratkim programom u holu škole. Nakon govora ravnatelja škole Edija Juričića i pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina Borjana Batagelja, učenici su uz svoje mentore pripremili nekoliko recitacija i glazbenih točaka. U glazbenom dijelu programa sudjelovao je kostimirani zbor u mačke uz svoju voditeljicu Jelenu Paunović Štifanić te učenici četvrtih razreda, a solo nastup izvela je učenica Veronika Pervan koja je otpjevala pjesmu „Andante, andante“ grupe Abba i oduševila publiku.

Nakon uvodnog programa učenici su se sa svojim razrednicima, gostima, ostalim učiteljima i stručnim suradnicima povukli u svoje razrede. Glavna tema ovogodišnjeg Dana škole bila je likovno stvaralaštvo, a bilo je i nekoliko drugih tema. Učenici su uz vodstvo gostiju, učitelja te stručnih suradnika stvarali, slikali, izrađivali postere od plastičnih čepova, podloške od komadića CD-ova, bukete od povrća, ukrašavali boce školjkama… Izložbu nastalih radova naknadno će u holu postaviti učiteljica likovne kulture Narcisa Adalgisa Škopac. Na brojnim likovnim i drugim radionicama budili smo kreativnost i inovativnost kod učenika te se družili na nov i zanimljiv način.

Nakon likovnog stvaranja vrijedni djelatnici kuhinje uz pomoć nekoliko ostalih djelatnika pripremili su zdravi doručak koji nam je već postao tradicionalan i koji obilježavamo uz Dan zdravlja (7. 4.).

Svi učenici mlađih razreda su nakon toga zaplesali zumbu u holu škole a učenici starijih razreda su u pratnji djelatnika otišli u kino pogledati dječji znanstveno-fantastični film „Moj dida je pao s Marsa“ koji je nedavno imao premijeru. Komentari učenika bili su da je film jako zanimljiv, smiješan, ali na kraju i malo tužan.

Učenike prvih razreda posjetila je Alda Miletić, predsjednica Društva za zaštitu životinja Fenix. Tema susreta bila je zaštita životinja, učenici su postavljali brojna pitanja na tu temu.

Učenici drugih razreda radili su bombice za kupanje, to su radili uz vodstvo svojih razrednica Marine Franković i  Sanje Škopac. Učiteljice su napravile smjesu, a učenici su ih oblikovali.

Učenike trećih razreda posjetio je otac Ivora Škopca, koji se bavi ribarstvom, i  donio tek ulovljene ribe te su tako učenici zorno mogli puno naučiti o ribama našeg mora. Učiteljice su kasnije u likovnoj radionici s učenicima izrađivali ribe od kartona koje su izložile u ribarskoj mreži u holu škole.

Učenici 4.a brusili su, bojali kamenje te ga dekupaž tehnikom ukrašavali sa svojom učiteljicom te vjeroučiteljicom.

Učenici 4.b razreda su u suradnji s dvoje roditelja, majkom Maše Orlić i ocem Viktorije Franković, održali likovnu radionicu s plastelinom i žicom.

Učenici Područne čkole Rabac u gostima su imali likovnog umjetnika Franka Tenčića s kojim su stvorili predivne likovne radove uz pomoć boja i sprejeva.

Učenici 5.a i 5. b razreda su u pratnji svojih razrednica te nekoliko učenika i učiteljica iz Centra Liče Faraguna izradili čestitke za Uskrs i ukrašavali uskršnja jaja, izrađenih od kartona i glinamola.

Učenicima 6.a  u izradi buketa od povrća i raznih likovnih izvedbi od prehrambenih proizvoda pomogao je profesionalni kuhar, otac Karla Milevoja. Posebno su se potrudili i učenici Patrik Rudan i Karla Dobrić.

Učenicima 6.b u gostima bila je majka Sandija Britvarevića te održala s djecom likovnu radionicu ukrašavanja boca tehnikom dekupaž i drugim tehnikama. Učenici su rado i sa zanimanjem pratili i stvarali te su nastala prava mala umjetnička djela.

Učenici 7. i 7.b izrađivali su postere s čepovima s učiteljicama Barbarom Kokot i Mateom Tireli, a dio učenika imao je sportske aktivnosti u dvorani s učiteljem Vedranom Biočićem.

U knjižnici su učiteljica fizike i tehničke kulture Višnja Faraguna Jerman i knjižničarka pripremile radionicu ukrašavanja kartonskih  podložaka s komadićima CD-a te ukrašavanje staklenih posuda u dekupaž tehnici, a u radionici je sudjelovalo desetak učenika starijih razreda.  

Učenicima 8.a bila je u gostima likovna umjetnica Alida Blašković Koroljević koja je s učenicima stvarala kutije 3D.

Učenicima 8.b razreda bio je u gostima naš bivši učenik Mateo Gobokoji je prezentirao demonstraciju dronova (bespilotnih letjelica) na školskom igralištu. Prije toga u učionici informatike učenici koji su sudjelovali na regionalnom Natjecanju iz robotike  prezentirali su rad robota i to Matko Muratović, Tin Faraguna i Max Lukas Gobo.

Članovi novinarske grupe fotografirali su radionice i aktivnosti te ih opisivali uz voditeljicu grupe Silvu Tenčić.

Bio je to nezaboravni Dan škole u kojem su svi nešto novo naučili i saznali, na tragu buduće reforme obrazovanja „Škole za život“ koja započinje u rujnu ove godine.


Članovi novinarske grupe i Silva Tenčić


Foto


OŠ M.Vlačićoš matija vlačić dan škole obrazovanje