Festival povijesti Kliofest održao se i u Srednjoj školi Mate Blažine

Festival povijesti Kliofest održao se i u Srednjoj školi Mate Blažine

21.5.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Šesti Festival povijesti "Kliofest" održao se od 14. do 17. svibnja 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i na drugim lokacijama u Zagrebu, a kroz "Dane povijesti" i u mnogim gradovima diljem Hrvatske. Posjetitelji "Kliofesta" mogli su poslušati brojna predavanja, sudjelovati na tribinama, pratiti okrugle stolove i biti dio brojnih aktivnosti koje su bile planirane. Slogan šestoga Kliofesta  je "Pišem povijest" OVDJE!.

Kao dio "Kliofesta 2019." učenice 3. razreda Srednje škole Mate Blažina iz Labina, Lea Budaković i Leona Šumberac. u školskoj knjižnici održale su izlaganje na temu s kojom su pobijedile na županijskom i bile pozvane na državno natjecanje: "Korupcija i kažnjavanje u srednjem vijeku". Učenice su usporedile četiri srednjovjekovna statuta Istarske županije (labinski, novigradski, pulski i vodnjanski) te su pokušale odgovoriti na pitanje je li postojala korupcija i u srednjem vijeku i na koji način se kažnjavalo.

Rad su napisale pod mentorstvom profesorice povijesti Dijane Muškardin, a izložile su ga u prepunoj školskoj knjižnici gdje su ih osim nastavnika i učenika došli poslušati i roditelji te gospodin Tullio Vorano koji je Srednjoj školi Mate Blažine preveo "Labinski statut" s mletačkog talijanskog na hrvatski. 
(Tekst i foto: Dijana Muškardin)


ssmb.hr


festival povijesti povijest sredn ja škola mate blažina