Fešta Petrova i otvorenje 13. Labin Art Republike 27. 6.2015.

Fešta Petrova i otvorenje 13. Labin Art Republike 27. 6.2015.

20.6.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Zabava

Otvaranje sezone ljetnih kulturnih događanja u labinskom starom gradu već se tradicionalno poklapa s gradskom feštom Petrova, koja se ove godine obilježava u večernjim satima subote 27. lipnja. Glavna zabavna događanja odvijat će se na Titovom trgu s početkom u 20 sati, gdje će nastupiti cijeli niz lokalnih izvođača i kulturno-umjetničkih skupina, a vrhunac večeri biti će nastup najpopularnije hrvatske vokalne skupine - klape Intrade predvođene karizmatičnim Tomislavom Bralićem. Na "Špini", gdje će i ove godine biti smještena već legendarna gradska ljetna pozornica, očekuju nas zvuci čvrstog rock&rolla, uz bend Zorana Mišića, labinske bluesere Mezcal Moon i obilježavanje rođendana radijske emisije "Radio Gerila".

 

Najvažniji kulturni događaj večeri svakako je otvorenje Labin Art Republike, ljetnog festivala koji već 13. godinu za redom donosi pregršt događanja u srce labinskog starog grada. Svečano otvorenje održat će se, kao i prethodnih godina, na platou između Narodnog muzeja i Gradske galerije Labin u 22 sata, a zastavu Labin Art Republike s balkona Narodnog muzeja spustit će mlada i sve popularnija labinska jazz glazbenica i kantautorica Dina Rizvić.

 

Otvorenje Labin Art Republike prvo je u nizu od četrdesetak kulturnih događanja koja će tijekom srpnja i kolovoza gotovo svakodnevno puniti ulice i pozornice staroga grada Labina. Već u prvom tjednu - od 2. do 4. srpnja - očekuje nas trodnevni Labin Jazz Festival, s pet koncerata na tri lokacije i nastupima eminentnih jazz glazbenika poput Zorana Predina, Damira Kukuruzovića i već spomenute Dine Rizvić. Glazbenih događanja neće nedostajat ni u nastavku ljeta: na Špini će svirati i pjevati Đani Stipaničev, Putokazi, Elis Lovrić i atraktivna afrička glazbeno-plesna skupina Baye Goor Fall, a u župnoj crkvi najavljen je i niz koncerata ozbiljne glazbe u ciklusu "Klasično ljeto". Za zabavu će biti zadužen legendarni komičar Zuhra sa svojim stand-up showom, ulični cirkusanti i zabavljači na mini-festivalu Labinska ulična čarolija, te teatar Gavran s predstavom "Sladoled".  Jedan od vrhunaca Labin Art Republike biti će uprizorenje Uskočke bitke iz Noći Sv. Sebastijana, nakon koje će uslijediti veliki koncert grupe Belfast Food. Mladi će se likovni i vizualni umjetnici predstaviti na Art kolonijama u crkvici Sv. Stjepana, a Gradska galerija Labin najavljuje nekoliko zanimljivih izložbi kao i predstavljanje knjige labinske konceptualne umjetnice Xene Županić. Atelieri labinskih likovnjaka biti će otvoreni - kao i prethodnih godina - ponedjeljkom uvečer i srijedom u jutarnjim i ranim poslijepodnevnim satima, a svakog utorka održavat će se noćni razgled starog grada, vođen na četiri jezika. Za dašak alternativne ponude labinskog kulturnog ljeta brine se ekipa open-air festivala dokumentarnog filma Shpeena Dox, koji se ove godine održava po prvi puta, od 10. do 12. srpnja.

 

Sva događanja ovogodišnjeg "ljeta u bojama coolture" biti će popraćeno na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram, kao i na web stranici festivala www.labin-art-republika.com

 

PR

 

 

labin art republika lar kultura klapa intrade dina rizvić