Fatimu ubio psihički bolesnik s manijom proganjanja – zašto policija nije reagirala?!

Fatimu ubio psihički bolesnik s manijom proganjanja – zašto policija nije reagirala?!

28.12.2010. // Glas Istre u pregovorima // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

LABIN - "Žalosno je da naša djeca tu žive, da se ovakve stvari ovdje događaju. Mi smo Fatimu čekali da dođe na feštu, a ona nije došla jer ju je jedna budala ubila, rekli su nam kolege i kolegice Fatime Sadić (23) koju je u četvrtak oko 16.40 sati s najmanje dva hica iz pištolja ispred poslovno-stambene zgrade na adresi Katuri 17 u Labinu blizu autobusnog kolodvora likvidirao njezin susjed 51-godišnji Ismet Rugovac.

 

Cijela Fatimina smjena iz labinske tvornice Benetton u petak se uputila u zgradu ispred koje je ubijena, a u kojoj stanuju njezini roditelji i sestra, da bi im izrazili sućut. Uplakane kolegice kazale su nam da o Fatimi mogu reći samo najbolje. S njom su radile više od četiri godine, od samog otvaranja tvornice.

I ranije joj je prijetio

- Budući da Fatima nije dolazila na feštu, nazivali smo ju na mobitel, ali bio je isključen.

Nakon deset minuta javili su nam da nje više nema. Policija nije imala sluha. On joj je već bio prijetio. Ne tražimo otkaze, nego odgovore onih koji su za to znali. Neka se načelnik labinske policije, labinski gradonačelnik i socijalna služba očituju. Ovo se nije smjelo dogoditi. Fatima je bila divna osoba. Ubojica se zakačio za Fatimu i stalno ju je maltretirao.

Labinska je policija sve znala i nije na to reagirala. U ovoj zgradi ne mogu zajedno živjeti normalni ljudi zajedno s ubojicama i narkomanima, rekli su nam Fatimine kolegice i kolege. Demantirali su neke medije koji su prenijeli da je dvojac bio u ljubavnoj vezi.Rugovac se, nakon što je pucao na Fatimu, zaključao u svoju sobu, odnosno u stan koji se nalazi tik do onog u kojem je s roditeljima i sestrom stanovala Fatima. Navodno je putem do stana zaprijetio jednoj od stanarki zgrade da će i nju ubiti, a rekao je i da u stanu ima bombu. U svojoj je sobi doslovno zabarikadiran Rugovac izdržao do 20 sati, kada su u nju ušli djelatnici Specijalne jedinice policije iz Zagreba, koji su ga pak zatekli na krevetu s prostrijelnom ranom glave. Rugovac je pokušao samoubojstvo pa je s teškim i po život opasnim ozljedama odmah prebačen u pulsku Opću bolnicu. Preminuo je u subotu u 8.30 sati. Očevid na mjestu ubojstva policija je obavljala i idućeg dana, navodno tragajući za čahurama.

Kristian Išić, tehničar s Radio Labina koji je pak smješten na prvom katu zgrade ispred koje se dogodilo ubojstvo, vidio je Fatimu kako nepomično leži na cesti.

-Bio sam u smjeni kada sam pogledao kroz prozor i uočio djevojku kako leži na sred ceste ispred zgrade. Padala je kiša. Pored nje je bio automobil, pa sam najprije pomislio da je riječ o prometnoj nesreći, iako mi je to bilo malo čudno jer automobili ovdje ne mogu voziti brzo. Izašao sam odmah van i došao do te djevojke koju sam prepoznao. Ona je već dugo stanovala u zgradi. Bila je pri svijesti, nešto je buncala. Ostao sam do dolaska Hitne pomoći i pomogao ukrcati djevojku u vozilo. Tko bi ikad bio pomislio da se radilo o ubojstvu. Nisam čuo nikakvu pucnjavu, vjerojatno zbog glasne glazbe u režiji, rekao nam je Išić.

 

Prijavljivan zbog obiteljske svađe

 

Policija nije utvrdila motiv zbog kojeg je Rugovac ubio nesretnu djevojku, no neki susjedi tvrde da je ubojica patio od psihičkih bolesti, da je bio agresivan i da je stalno govori da ga netko prati. Jedna nam je gospođa iz zgrade rekla da je Rugovca često sretala te da joj je stalno dobacivao vulgarne riječi.

Navodno su se ubojica i Fatima znali prepirati oko korištenja zajedničkog sanitarnog čvora kojeg imaju stanovi na svakom katu. Naime, zgrada nekadašnjeg samačkog hotela labinskog Rudara ispred koje se dogodilo ubojstvo jest stambeno-poslovna, no u stambenom su dijelu naseljeni stanari koji nemaju riješeno stambeno pitanje, odnosno riječ je o nužnom smještaju.

No, pravi motiv ubojstva ubojica je odnio sa sobom u grob.

Kako smo saznali od Klaudija Dragovine, ravnatelja labinskog Centra za socijalnu skrb,  Rugovac je bio korisnik stalne socijalne pomoći od 500 kuna mjesečno. Doznali smo da nije nigdje radio. Navodno je prije više od 15 godina prijavljen za narušavanje javnog reda i mira unutar obitelji, odnosno zbog obiteljske svađe

 

Policija nije primila prijavu protiv Rugovca

 

Iako susjedi i kolege s posla tvrde drugačije, Valter Opašić iz PU istarske izvijestio nas je da labinska policija nije zaprimila prijavu protiv Ismeta Rugovca, odnosno da nije bio prijavljivan za prijetnje usmjerene prema Fatimi Sadić. Pištolj kojim je ubio nesretnu djevojku posjedovao je ilegalno.

Napisao i snimio Srećko Peršić

 

ubojstvo labin specijalna policija smrt samački dom crna kronika poduzetnički inkubator policija kazneno djelo ismet rugovac fatima sadić