Farma krava pred zidom birokracije,Bio Adria najavljuje tužbu protiv Općine Kršan

Farma krava pred zidom birokracije,Bio Adria najavljuje tužbu protiv Općine Kršan

29.10.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

ČEPIĆ - »Izgleda da Općina Kršan nema baš nikakvog interesa podržati naše ulaganje koje bi ovom kraju donijelo stotinjak radnih mjesta«, rekao je jučer Vladimir Licul, direktor i suvlasnik Bio Adrije iz Čepića koja namjerava otvoriti farmu sa 600 krava za mužnju i još toliko junadi i teladi, na konferenciji za novinare sazvanoj nakon što ta tvrtka iznova nije dobila zadovoljavajući odgovor od lokalnih vlasti.

Našavši se, kako veli, pred zidom, poduzetnik koji živi u Venezueli preko svojeg labinskog odvjetnika Marijana Belušića najavljuje sudsku tužbu protiv Općine od koje je prije tri i pol godine kupio ruševne nekretnine nekadašnje farme za 2,54 milijuna kuna. Općina mu ih je, kaže on, prodala znajući da namjerava otvoriti farmu, no ispada da upravo ona cijelo vrijeme to priječi.


Premda je s partnerom Milanom Liculom dosad uložio oko četiri milijuna eura s ciljem pokretanja poljoprivredne proizvodnje u skladu s EU-standardima, i dalje nailazi na prepreke u općinskim dokumentima - prostornom planu, programu gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, strategiji razvoja ove privredne grane. Oni, naime, ograničavaju veličinu poljoprivrednog gospodarstva na 50 krava, visinu objekata i plastenika na šest metara, a površinu zemljišta u zakupu po gospodarstvu na 90 hektara, pa traži njihovu izmjenu.


- Posljednji natječaj za davanje zemlje u zakup raspisan je prije više od dvije godine, a ostalo je 120 hektara neobrađenog, praktički šume i šikare. Nama je nužno barem 400 hektara, što u Općini znaju. Zakon, naime, propisuje slobodno kretanje krava, a treba nam i za proizvodnju stočne hrane te pomoćne objekte za skladištenje silaže, kazao je Licul i napomenuo da zasad ima šest zaposlenih te da su ove sezone proizveli više od tisuću tona pšenice, ječma, kukuruza i soje. Nitko po njemu od ostalih poljoprivrednika ne bi bio zakinut jer u Čepićkom polju ima dovoljno neobrađene i zapuštene zemlje.
Požalio se i na to da Bio Adria dosad u zakupu ima 62,8 hektara zemljišta, koje obuhvaća i pet hektara šume, iako sve plaća kao poljoprivredno. Osim toga, s obzirom na to da dosad sagrađeni montažni objekti zadovoljavaju tek pet posto potreba za natkrivenim prostorom, tvrtka je zatražila da joj se ustupi i zakupljena parcela na kojoj su bespravno sagrađeni objekti, no Općina se i tu, prenosi dalje Licul, oglušila.


Provevši novinare kroz dosad riješeno gnojište i privremeno natkrivenih pet staja, u kojima još nema krava, ukazao je na to da njihov sjenik ima više od deset metara, a još namjeravaju graditi i silos za žitarice koji bi trebao biti visok 24 metra. Te su mjere, ponavlja on, protivne odredbama prostornog plana pa je nemoguće dobiti ikakvu dozvolu.
- Iako smo dobili podršku suradnika iz svih krajeva, jedino doma ne nailazimo na razumijevanje. Nitko nas, naime, iz Županije nije posjetio, bez obzira na to što je ovo u Istri najveće ulaganje u poljoprivredu (isključivo vlastita sredstva), u okviru kojeg smo planirali pokrenuti i program uzgoja autohtonog istarskog goveda, dometnuo je Licul i zaključio da su poruke iz Općine u stilu »delamo na temu« samo luda obećanja.


Na novinarski upit je li bilo ludo kupiti ovakvu farmu, odgovorio je da »nekome moraš vjerovati jer u 30 godina vani onda ne bih ništa bio napravio da nisam imao takvog povjerenja«.

I. RADIĆ

Općina prebacuje lopticu

Iz Općine Kršan proteklog su tjedna od Bio Adrije zatražili program razvoja te tvrtke vezano uz njene zahtjeve, što Licul smatra nepotrebnim.


- Zašto to nije zatraženo odmah u startu, a ne sad kad želimo konkretne radnje? Nije mi jasno što će im taj plan u rješavanju problema poput ustupanja zakupljene parcele na kojoj su bespravno sagrađeni objekti ili, pak, raspisivanja natječaja za neiskorišteno poljoprivredno zemljište, poručuje on. U srpnju je, dodaje, Općina govorila da će problematiku zakupa zemljišta rješavati poljoprivredna zadruga, »koja nije ugovorna strana i o tome ne može odlučivati«.


Unatoč telefonskim pokušajima tijekom jučerašnjeg predvečerja nismo uspjeli dobiti komentar kršanskog načelnika Josipa Kontuša.

 

farma krava Čepić tužba Općina Kršan Marijan Belušić Josip Kontuš birokracija prostorni plan Vladimir Licul.Bio Adria