Fala ca ne šuškaš s to vrajžo plastiko!

Fala ca ne šuškaš s to vrajžo plastiko!

2.7.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Na labinskom Markatu sutra od 8 sati nastavljaju se aktivnosti promocije Green plus projekta koji je prvi put predstavljen prošle subote na Zelenicama u sklopu inicijative Žive ulice/ Living streets. Kako je i najavljeno, Trgovačko društvo 1.MAJ ima, u narednom razdoblju, namjeru tržnicu transformirati u prvu tržnicu bez plastike, a sutrašnje  događanje prvo je u nizu osvještavanja, educiranja i zamjene plastike sa okolišno prihvatljivijom ambalažom i navikama kupaca i prodavača. Ispred glavnog ulaza u tržnicu od 8.00 do 12.00 sati bit će postavljeni  info štandove 1.MAJ-a na kojima će se  građane educirati o plastici te njenom utjecaju na našu svakodnevnicu. 

Prigodno će se kupcima dijeliti tekstilne i jutene torbe koje su jedan od mogućih načina sprječavanja nastanka plastičnog otpada ukoliko ih redovno koristimo pri kupnji na tržnici i općenito. Vodovod Labin će kao i proteklog vikenda promovirati “Cool vodu iz Vodovoda” koju možete na licu mjesta konzumirati, te ujedno saznati informacije o prvoj javnoj špini koja je postavljena kraj Doma zdravlja na Katurama, ali i o budućim planovima. 

LAG Istočna Istra, kao koordinator Green plus projekta, informirati će građane o aktivnostima i planovima projekta te dosadašnjim postignućima. Program će voditi  Dražen Turina – Šajeta, promotor inicijative Za Labin bez plastike u sklopu Green plus projekta. 

Trgovačko društvo 1. MAJ i ostali dionici Green plus projekta svake će subote tijekom srpnja na labinskoj tržnici Markatu provoditi edukativno-promotivne aktivnosti za kupce i prodavatelje u svrhu što adekvatnije transformacije labinske tržnice u prvu tržnicu bez plastike, čime se 1.MAJ priključuje globalnoj akciji Break free from plastic. Sukladno EU direktivi Europskog parlamenta i Vijeća Europe o smanjenom utjecaju određenih plastičnih proizvoda na okoliš, jednokratna plastika  – štapići za uši, pribor za jelo, slamke, šalice, držači balona i drugo – od 3. srpnja ove godine odlazi u povijest u svim članicama Europske Unije. 

Grad Labin želi ići korak dalje. Tako je sa partnerima, javnim poduzećima, ustanovama i udrugama razvio Green plus inicijativu koja između ostalog uključuje i transformaciju labinske tržnice u prvu tržnicu bez plastike, a proces koordinira trgovačko društvo 1. MAJ. „Fala ca ne šuškaš s to vrajžo plastiko! – to je naša poruka. „, poručuju iz Komunalnog poduzeća „1.Maj“.      


prvimaj.hr

    

labinski markat plastika ekologija