EU zbog Rockwoola zaprijetila Hrvatskoj, kronologija (2)

EU zbog Rockwoola zaprijetila Hrvatskoj, kronologija (2)

17.1.2008. // Business.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Uprava Rockwoola, danske tvornice kamene vune u istarskom Potpićanu koju je inspekcija Ministarstva zaštite okoliša drugi put zatvorila potkraj studenoga, umjesto da postupi po nalogu inspektora i proizvodnju uskladi sa zakonom, preko svojih se vlasnika odlučila za politički pritisak na Hrvatsku putem institucija Europske unije.

U Ministarstvo vanjskih poslova, kako su nam službeno potvrdili, 24. prosinca pristiglo je pismo iz Europske komisije koje je potpisao Christian Danielsson, v.d. direktor Opće uprave za proširenje, u kojem se interesira za problematiku zatvaranja Rockwoola.

Danielsson, u čijoj su nadležnosti Hrvatska, Makedonija i Turska, piše kako bi "zaustavljanje jedne od najvećih greenfield investicija u Hrvatskoj moglo negativno utjecati na pravnu sigurnost investitora" te aludira na pregovore Hrvatske s EU ističući kako se "upravo pitanju pravne sigurnosti investitora u pregovorima pridaje posebna važnost".

O bruxelleskom pismu u istarskom Rockwoolu tvrde da ne znaju ništa, a za interes Europske komisije imaju originalno objašnjenje.

"Rockwool Adriatic dio je Rockwool grupe, u čijem sastavu djeluju dvadeset i tri tvornice u četrnaest zemalja u Europi i svijetu. Zatvaranje tvornice tema je inozemnih medija, pa slijedom toga i različitih institucija Europske unije", kaže direktor tvornice Bartosz Stentoft.

Neobjašnjiva žurba

Iako je pristiglo u blagdansko vrijeme, pismo je očito vrlo ozbiljno protumačeno, pa je u Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva odmah nakon njegova primitka sazvan hitan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva, danski veleposlanik u Hrvatskoj Berno Kjeldsen te Uprava Rockwoola.

Ne želeći ulaziti u ocjene političke težine pisma iz vrha EU, u Službi za odnose s javnošću Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva rekli su nam kako su na sastanku "izneseni razlozi privremene obustave probnog rada tvornice u Istri te uvjeti koje moraju ispuniti za nastavak rada: izmjena i dopuna građevinske dozvole, uspostava monitoringa i pridržavanje uvjeta sukladno rješenju o prihvatljivosti zahvata u okoliš izdanih temeljem studije utjecaja na okoliš. Nakon što se ispune ti uvjeti, tvornica će moći nastaviti s probnim radom", kategorički odvraćaju u Ministarstvu zaštite okoliša, no ne žele reći tko je u ime Vlade, odnosno Ministarstva, prisustvovao sastanku te Upravi Rockwoola i danskom veleposlaniku objašnjavao što točno piše u inspekcijskim rješenjima.

Laži veleposlanika

Veleposlanik Kraljevine Danske Berno Kjeldsen u telefonskom razgovoru najprije nam je kazao kako "nema konkretnog pisma na koje bi se referirao", nego da "dansko veleposlanstvo razvija odnose na svim područjima, a Rockwool se, iako je najveća greenfield investicija u Hrvatskoj, ne razlikuje od drugih kompanija".

U naknadnom razgovoru, na našu opasku da je Ministarstvo vanjskih poslova službeno potvrdilo primitak pisma, nakon kojeg je uslijedio sastanak, Kjeldsen se ipak prisjetio pisma kazavši kako "misli da je bilo neko pismo, ali ga on nije pisao, niti vidio". O sastanku nije želio ništa detaljnije reći, kao ni o sudionicima, osim da je uistinu održan prije "nekoliko tjedana".

Tvornicu Rockwool, svojedobno spektakularno najavljenu kao najveću greenfield investiciju u Hrvatsku "tešku" 75 milijuna eura, i prije "prve lopate" pratile su brojne kontroverze, o čemu je Business.hr već pisao. Zemljište u poduzetničkoj zoni u istarskom Potpićanu, na kojoj je podignut pogon za proizvodnju kamene vune, Rockwool je platio manje od dva eura po četvornome metru, ukupno manje od milijun eura. Ministar gospodarstva Branko Vukelić u ime Vlade Rockwoolu je odobrio više od 17 milijuna eura različitih subvencija, od poticaja za zemljište, komunalnog doprinosa, gradnje plinovoda, priključka za vodu, oslobođenja poreza na dobit do neizravnih poticaja kojima bi tvornica trebala postati povlašteni korisnik električne energije i plina. Poticaje trenutačno preispituje Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja jer su (suprotno Zakonu o državnim potporama) odobreni mimo njezine suglasnosti.

 

 

Ekološke boljke

Najglasniji protivnici investicije od početka su, među ostalim, bile ekološke udruge Zelena Istra, Eko Kvarner te istarski Odbor za referendum, koji su upozoravali na manjkavu studiju utjecaja na okoliš, a u prošlih godinu i pol dana podnijeli su desetke kaznenih prijava. Nakon što je tvornica proradila, inspekcijski nadzori dva su puta stopirali probni rad, slučajno ili ne, neposredno prije parlamentarnih izbora. Prvi put, potkraj listopada, tvornica je zatvorena kad su utvrđeni prekomjerni ispusti graničnih vrijednosti otrovnog plina formaldehida te je naložena uspostava kontinuiranih mjerenja. Samo mjesec dana kasnije inspekcija je utvrdila građevinske preinake mimo dozvola koje (teoretski) omogućuju ispuštanje plinova iz proizvodnje izravno u atmosferu bez filtriranja i zatvorila tvornicu uz opasku da nakon usklađivanja sa zakonom investitor može zatražiti nastavak pokusnog rada.

Iz Rockwoola poručuju da aktivno surađuju s Ministarstvom zaštite okoliša.

"Ispunit ćemo sve uvjete iz inspekcijskog naloga te nastaviti s radom u skladu s propisima Republike Hrvatske, a početak proizvodnje očekujemo vrlo brzo. Sve potencijalne probleme spremni smo riješiti dijalogom i u dogovoru s nadležnim institucijama", kaže direktor tvornice Bartosz Stentoft.

Nedavno je zahtjeve ekoloških udruga da se tvornica trajno zatvori, a pogon demontira poduprla i Općina Kršan, čiji je načelnik Josip Kontuš pozvao i ostale općine na Labinštini da se pridruže toj inicijativi.

 

Kronologija pisma

19. 12. 2007.
Christian Danielsson, v.d. direktor Opće uprave za proširenje Europske komisije, šalje pismo u kojem upozorava na zainteresiranost investitora za iznalaženjem "brzog rješenja" za Rockwool te iznosi mišljenje kako bi zaustavljanje jedne od najvećih greenfield investicija moglo negativno utjecati na pravnu sigurnost investitora, čemu se posebna važnost pridaje u pregovorima o pristupanju Hrvatske EU

24. 12. 2007.
pismo je iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija poslano u Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja

27. 12. 2007.
u Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija stiže potvrda o primitku pisma

28. 12. 2007. - 3. 1. 2008.
u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja održan je hitan sastanak o rockwoolskoj problematici na kojem su sudjelovali članovi Uprave tvornice, danski veleposlanik u Zagrebu Berno Kjeldsen i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša

 

"Pismo je pritisak na Vladu"

Komentirajući bruxellesku korespondenciju, predsjednik Odbora za referendum i jedan od aktivista protiv Rockwoola Bruno Poropat ustvrdio je: "Pismo je očit pritisak krupnog kapitala na hrvatsku Vladu da popusti Rockwoolu". No, smatra da takav ustupak nije vjerojatan. "Zagađenje je preveliko i građani neće stati, spremni su blokirati ceste", odlučno tvrdi Poropat. "Za "slučaj Rockwool" zainteresirali su se i danski novinari, koji su cijelu stvar objavili u danskim medijima, nakon čega smo čuli da se zatresla cijena dionica Rockwoola na burzi", kaže Poropat.

 

Godišnji prihod 1,5 milijardi €

Istarska tvornica kamene vune Rockwool Adriatic dio je danske multinacionalne kompanije osnovane 1909. u Hedehusenu blizu Kopenhagena. Prema službenim internetskim stranicama, godišnji promet grupe je 11,5 milijardi danskih kruna (više od 1,5 milijardi eura). Diljem svijeta Rockwool zapošljava više od osam tisuća radnika. Većina tvornica je u Europi, te dvije u Kanadi i jedna u Maleziji. U građevinarstvu se kamena vuna koristi kao toplinska, protupožarna i akustička izolacija. Nusprodukt je vulkanske aktivnosti, pa je tako i otkrivena na Havajima početkom 20. stoljeća. Proizvodni proces imitacija je vulkanskog jer kamena vuna nastaje taljenjem bazalta i dolomita.

 

Ana Belušić, Business.hr 

 

Rockwool zagađenje pritisak kronologija christian Danielsson pićan protest