eto i druge strane plomina 3

22.2.2013. // iPress // Objavljeno u kategoriji Društvo

PULA – Ne podmećite, ne klevećite, ne trošite javni novac na PR agencije i pripremite se za smjenu vlasti, poručio je IDS-u saborski zastupnik i kandidat za istarskog župana Damir Kajin, povodom telefonske ankete koju ta stranka provodi ovih dana, a koju Kajin označava licemjernom. U anketi je, kako smo već objavili, jedna od tvrdnji da je IDS-ov kandidat za TE Plomin 3 na plin, dok je Kajin za ugljen, a od ispitanika se traži da kažu koga u tom slučaju podržavaju. Anketno pitanje trebalo bi glasiti „Jeste li za župana na daljinsko upravljanje čiji je šef potpisao sve suglasnosti za Plomin 3 na ugljen ili za kandidata koji je od prvog dana protiv ugljena u Plominu", ustvrdio je.

- Nigdje i nikad nisam izjavio da sam za ugljen. Uvijek sam se zalagao za plin, a to ću i nastaviti, iako su neki mislili da ću zbog podrške SDP-a mojoj kandidaturi promijeniti mišljenje. Međutim, ugljen će biti teško zaustaviti upravo zbog svih radnji Ivana Jakovčića i njegovih pulena. Ruke su mi vezali IDS, Jakovčić i Skupština Istarske županije, rekao je Kajin, iznijevši informacije koje potvrđuju IDS-ovo opredjeljenje za ugljen kao pogonsko gorivo trećeg bloka plominske elektrane.

U županijskoj brošuri „Istra 2015: Puna zaposlenost - trajna konkurentnost" predstavljenoj u travnju 2011. u Labinu kao jedan od projekata izrijekom se navodi „TEP C-500 na uvozni ugljen", predsjednik Savjeta IDS-a Darko Lorencin, pomoćnik ministra gospodarstva na čelu je Vladinog projekta Plomin 3 na ugljen, Zavod za prostorno planiranje Istarske županije na projekt je dao pozitivno mišljenje, IDS-ov ministar turizma Veljko Ostojić član je Vladinog tima koji odlučuje o strateškim investicijama, a Plomin 3 na ugljen je jedna od njih, a IDS-ov direktor labinskog vodovoda Dino Škopac s HEP-om je potpisao ugovor o vodoopskrbi Ravni, kao jednan od projekata ''prijateljskog okruženja'', nabrojio je Kajin.

– Međutim, kako stvari stoje, možda neće biti ni plin ni ugljen, a 1300 kooperanata Uljanika odnedavno bez posla nas proziva i traži posla. Samo u siječnju u Istri je bez posla ostalo još 1140 ljudi. Stoga, neka se IDS pripremi za smjenu, jer novu kvalitetu u Istri donijet će nova vlast, kaže Kajin, podsjetivši da u će se u ovoj godini iz državnog proračuna za istarske projekte izdvojiti milijardu kuna više nego do sada. – Poduzetnicima treba dati mogućnost da investiraju. Tek će politika čistih ruku donijeti investicije, uključujući i u turizam, ali tek ćemo 2015. imati devizni priljev kao 2008. godine, izdvojio je Kajin, predočivši da je, iako, kako kaže, podržava ono što radi Veljko Ostojić, u 2012. taj priljev bio čak 600 milijuna eura manji nego 2008. godine.

- Naprosto zapanjuje lakoća kojom podanici, kako ga zovu – dragog vođe, a ja ga zovem bossom, iznose neistine i time ih svjesno i namjerno putem telefonske mreže čine dostupnima većem broju građana, što je definicija kaznenog djela klevete. Nadalje, kako protumačiti činjenicu da je lažna Facebook fan stranica Damira Kajina još u funkciji, a kontakt broj je njihov broj telefona, upozorio je Marino Folo na dva kaznena djela koja čine u IDS-u. - Ta lakoća, međutim, ne čudi, jer su ohrabreni oportunizmom pravosuđa prema IDS-ovom vođi, koje čak ne progoni ni kazneno djelo računalne prijevare, što mora po službenoj dužnosti, naglasio je Marino Folo.

– U IDS-u pokazuju da im u borbi za očuvanje vlasti više ništa nije sveto. Njihova je politika prešla u inverziju, gdje je laž istina, zlo je dobro, a crno je bijelo, i takvom inverzijom vladaju Istrom, zaključio je Folo. (MBM)

kajin