Epilog suđenja za smrt pješakinje 2019. godine u Labinu: Amiru Husiću (41) četiri godine zatvora zbog smrti poznate labinske poduzetnice. BIO JE PIJAN

Epilog suđenja za smrt pješakinje 2019. godine u Labinu: Amiru Husiću (41) četiri godine zatvora zbog smrti poznate labinske poduzetnice. BIO JE PIJAN

19.8.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Nakon više od dvije godine obitelj pokojne Vesne Dragolin iz Labina dočekala je presudu Amiru Husiću koji je u pijanom stanju u srpnju 2019. godine usmrtio nesretnu ženu udarom motocikla.

Danas je u 10 sati u prostorijama Županijskog suda u Puli objavljena presuda 41-godišnjem Husiću iz Nedešćine zbog izazivanja prometne nesreće sa smrtnom posljedicom 2019. godine u Labinu. Dobio je četiri godine zatvora. Činjenično stanje nije bilo sporno, osuđeni je bio pijan, kazala je sutkinja Vera Glasnović Gjoni.

Obitelj je stajala u hodniku čekajući pravdu za svoju suprugu, majku i svekrvu. Okrivljenik, međutim, nije bio prisutan izricanju presude, iako je uredno pozvan. U trenutku nesreće imao je 1,32 promila u krvi i vozio je, po vještaku, 60 do 80 na sat. Budući da je priznao svoju apsolutnu krivnju, nije ranije bio osuđivan, pokajao se zbog učinjenog, a i sam je zadobio ozljede mozga, sutkinja smatra da je kazna primjerena.

Izrečena kazna zatvora u ovom slučaju, po uvjerenju suda, ispunit će cilj i u dovoljnoj mjeri izreći društvenu osudu zbog počinjenog djela, te utjecati na optuženika i ostale da više ne čine kaznena djela, da utječe na svijest građana o tome da je činjenje kaznenih djela pogibeljno, a kažnjavanje počinitelja pravedno. Kaznena djela u prometu nažalost su u porastu, posebno vezano uz značajnu prisutnost velikog broja pijanih vozača, otkrila je sutkinja Glasnović Gjoni.

Tijekom izricanja presude Glasnović Gjoni nabrojala je ozljede koje je zadobila nesretna Vesna Dragolin (62), a radi se o višestrukim prijelomima i nagnječenjima cijelog tijela, koje nisu bile spojive s životom pa je žrtva na mjestu preminula.

"Nismo zadovoljni presudom, mislili smo da će dobiti više. Mora se pokazati primjer drugima. Ipak, zadovoljni smo da smo dočekali kraj postupka i vjerojatno se nećemo žaliti. Vršili smo pritisak na sud. Njen je unuk sve to vidio, uopće ne priča o tome ali se od tada boji pješačkog prijelaza, motora, automobila. Nosi to u sebi", kazali su članovi obitelji pokojne Vesne, suprug Valter, sin Albert i nevjesta Marina Miskić koja je i svjedočila kobnoj nesreći.

Podsjetimo, nesreća se dogodila 2. srpnja oko 17.35 sati kada je Husić motociklom Suzuki u Ulici Zelenice naletio na Vesnu Dragolin dok je, držeći za ruku svog osmogodišnjeg unuka, prelazila cestu preko obilježenog pješačkog prijelaza. Žena je prethodno tek izišla iz svog ugostiteljskog objekta i krenula prelaziti cestu, a preminula je ubrzo nakon udara motocikla.

Očevidom kojeg je vodio zamjenik Županijske državne odvjetnice u Puli Mirko Grujić bilo je utvrđeno da se nesreća dogodila kada je 39-godišnjak pod utjecajem alkohola upravljao neregistriranim motociklom Suzuki 1300 državnom cestom, iz smjera Rijeke u smjeru Pule. Dolaskom u Ulicu Zelenice, vozač se pješačkom prijelazu nije približavao sigurnosnom brzinom te je prednjim dijelom motocikla udario u 62-godišnju pješakinju koja je zajedno s djetetom prelazila kolnik preko obilježenog pješačkog prijelaza. Od siline udarca pješakinja je odbačena na kolnik te je na mjestu preminula.

Državno odvjetništvo je potom optužilo Husića za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, kazneno djelo za koje zakon propisuje kaznu u trajanju od tri do 15 godina zatvora.

Autor: Marcello ROSANDA


presuda prometna nesreća vesna dragolin smrt kazna zatvora