Energetskom učinkovitošću protiv klimatskih promjena

Energetskom učinkovitošću protiv klimatskih promjena

4.7.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Politika

Gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić danas je sudjelujući na skupu „Naprednim tehnologijama platforme industrije 4.0 u borbi protiv klimatskih promjena“ na Sveučilištu u Zagrebu održao prezentaciju u kojoj je pokazao na koji se način Grad Labin projektima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije bori protiv klimatskih promjena. Gradonačelnici Buzeta, Labina, Pazina, Poreča, Pule i Rovinja, bili su prvi hrvatski gradovi koji su se priključili i potpisali Sporazum Gradonačelnika o klimi (Convenant of Mayors), a obvezali su se smanjiti emisije CO2 za najmanje 40% do 2030. godine. 

Grad Labin sustavnom provedbom mjera energetske učinkovitosti obuhvaća škole, vrtići, javne zgrade, obiteljske kuće, stambene zgrade i to na sustavima potrošnje energije kao što su sustavi grijanja, hlađenja, ventilacije i rasvjete, odnosno energetski učinkovite infrastrukture. Obnova fasada javnih i višestambenih zgrada, gospodarenjem otpadom, učinkovitom javnom rasvjetom te drugim oblicima ušteda energije, Labin se svrstao među pozitivne primjere hrvatskih gradova koji brinu o okolišu i prilagođavaju se klimatskim promjenama.

„Svjesni smo da bez obzira što je Grad Labin među prvima krenuo u borbu protiv klimatskih promjena, stanje je svakim danom sve više zabrinjavajuće i samo će se jačim i konkretnijim mjerama uspjeti sanirati do sada već propušteno“, izjavio je Gradonačelnik Valter Glavičić.

valtger glavičić klimatske promjene energetska učinkovitost