Ekstaza Labin Jazz Republike: Balkan – to smo mi!

Ekstaza Labin Jazz Republike: Balkan – to smo mi!

4.7.2010. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Glazba

Druga noć Labin Jazz Republike koja se održava u sklopu Labin Art Republike okupljenim je Labinjankama i Labinjanima dokazala ono što najčešće poričemo – da su nam u krvi vreli balkanski ritmovi koji žare i pale žicama violine, harmonikama, gitarama i bubnjevima.

 

Francuski bend Loulou Djine, što na romskome jeziku znači cvijet, svojim je izvedbama do vrhunca doveo ovo izdanje Jazz Republike, a prisutne doslovno natjerao da barem stopalima cupkaju u ritmu zaraznih orijentalnih ritmova. Glazba koji je izveo ovaj fantastičan sastav zasniva se na tradicionalnoj romskoj glazbi obogaćenoj jazzom i modernom glazbom upotpunjenoj izvanrednim violinističkim akrobacijama frontmena Dragana Urlića. Inače, on je podrijetlom iz Sarajeva, a svojim je zanimljivim dosjetkama i šalama između izvedbi nasmijavao užarenu publiku koja je sve jače i jače aplaudirala. Bend Loulou Djine , koji djeluje već petnaestak godina te iza sebe ima četiri nosača zvuka, čini  šest glazbenika od kojih čak trojica pjevaju. Violina, harmonika, klarinet, gitara, bas i bubnjevi oplemenjeni raznim udaraljkama, među kojim je i tarabuka, čine ovu grupu vrlo atraktivnom, eksplozivnom i interesantnom za publiku.

 

Urlić kaže kako njihova glazba sjedinjuje nostalgiju, ljubav i sentimentalnost te da predstavlja jedinstven primjer utjecaja balkanskih ideja u Francuskoj, gdje su vrlo cijenjeni u krugu glazbenika i kritičara. To su i dokazali gotovo nadrealno savršenim izvedbama balkanskih hitova, kao što su Moj dilbere, Rangatch i Jovano, Jovanke, pokazujući pritom da je labinska publika itekako otvorena za istočnjačke ritmove, iako ona sama to često voli poricati.

 

Pozornica Kod špine nešto prije ponoći ostala je prazna, bez vatrenih povika pjevača i emotivnih zvukova violine. U tihom zraku ostala je samo pusta, odavno poznata činjenica koju smo dosada poricali. Da, kao što i sami zaključujete – Balkan, to smo mi.

labin jazz republika dragan urlić loulou djine