Ekonomisti labinske Srednje škole obilježili Svjetski dan štednje

Ekonomisti labinske Srednje škole obilježili Svjetski dan štednje

14.11.2020. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

Učenici 4. d razreda pod mentorstvom nastavnice Gabriele Dundara odlučili su ove godine prvi puta u Srednjoj školi Mate Blažine obilježiti Svjetski dan štednje kako bi ukazali na važnost štednje za budućnost mladih. Svjetski dan štednje obilježava se 31. listopada, kao sjećanje na Prvi međunarodni kongres štedioničara održan na taj dan 1924. u Milanu.
Na tom sastanku sastali su se predstavnici svjetskih štednih ustanova želeći pronaći izlaz iz krize koju je prouzrokovao Prvi svjetski rat. Sudionici toga kongresa usuglasili su se da je štednja prijeko potrebna za razvoj čovječanstva pa je ustanovljen Svjetski dan štednje kao oživljavanje borbe protiv rasipništva.
U sklopu predmeta Bankarstvo i osiguranje učenici su osmislili tekst i scenarij za kratki edukativni film o štednji. Nakon toga je uslijedilo snimanje u školskoj knjižnici i dvorištu, što su učenici veoma ozbiljno shvatili, jer su se neki kadrovi snimali i po deset puta.

Nakon dugotrajnog procesa snimanja, presvlačenja, mijenjanja uloga, smijeha i ozbiljnih scena, nastao je video uradak kojim su željeli prikazati zašto je važno štedjeti. Nadaju se da će njihovi vršnjaci gledajući film zaključiti isto što i oni: „Štednja je potrebna za osiguranje bolje budućnosti.“
(Tekst i foto: Gabriela Dundara)
Poveznica:
Video uradak možete pogledati OVDJE!

srednja škola mate blažina srednja škola svjetski dan štednje ekonomisti