Eko Kvarner traži obustavu Plomina 3 - prijaviti će odgovorne

Eko Kvarner traži obustavu Plomina 3 - prijaviti će odgovorne

12.5.2011. // Novi list // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Udruga Eko Kvarner zatražila je od mjerodavnog ministarstva da se do daljnjega obustavi upravni postupak procjene utjecaja na okoliš za izgradnju termoelektrane Plomin 3, dok se za to ne stvore zakonski uvjeti, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik te udruge Vjeran Piršić.

Piršić je napomenuo da će Eko Kvarner, ako se postupak procjene utjecaja na okoliš ne obustavi, prijaviti odgovorne osobe.

Po njegovim riječima, Eko Kvarner je dobio i objavio zapisnik s prve sjednice savjetodavnoga stručnog povjerenstva za studiju o utjecaju na okoliš termoelektrane Plomin 3. Smatraju da je iz uvida u te materijale očito da je studija izrađena katastrofalno, da je manjkava i da joj je glavna svrha prikriti negativne utjecaje projekta na okoliš i zdravlje ljudi.

Piršić je rekao da je izrađena projekcija utjecaja termoelektrane u krugu od samo 10 kilometara, iako će ona, smatra, utjecati i na zrak do Senja. Osim toga, na području termoelektrane zrak je druge kategorije, a po zakonu, dok zrak ne bude prve kategorije, u općini Kršan ne mogu se planirati novi pogoni koji bi bili mogući onečišćivači zraka, rekao je Piršić.

Od termoelektrane na ugljen jedinu korist imat će investitor, njemački RWE, koji će, prema riječima Igora Via iz lovranske podružnice Eko Kvarnera, umjesto da koristi ekološki prihvatljiviji plin iz sjevernog Jadrana, uvoziti ugljen te jeftinu struju plasirati na njemačko tržište. (M. G./NL)

 

plomin 3 te plomin te plomin 3 ekologija eko kvarner vjeran piršić