Edukacija o prevenciji nasilja u adolescentskim vezama i u Labinu: nasilje u vezi iskusilo čak 70 posto mladih!

Edukacija o prevenciji nasilja u adolescentskim vezama i u Labinu: nasilje u vezi  iskusilo čak 70 posto mladih!

18.10.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Djelatnice i volonterke Sigurne kuće Istra te desetak pedagoginja iz osnovnih i srednjih škola s Puljštine u protekla su dva dana u Gradskoj knjižnici i čitaonici sudjelovale na radionici o prevenciji nasilja u adolescentskim vezama te postale trenerice za rad s mladima.

Radionicu je organizirala Sigurna kuća Istre, a održale su je trenerice zagrebačkog Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), koji se prevencijom nasilja kod mladih intenzivno bavi već pet godina. Porazno je, veli nam Nataša Bjelić, da je istraživanje provedeno nad tisuću djevojaka i mladića trećih i četvrtih razreda srednjih škola diljem Hrvatske pokazalo da čak 70 posto njih ima iskustva s nekim oblikom nasilja u vezi. Više od 80 posto njih smatra da je to ozbiljan problem koji je, napominje

Bjelić, teško riješiti, budući da sustavne edukacije o tome nema u školama. - Upravo stoga veliku važnost imaju ovakve radionice putem kojih educiramo ljude da dobiveno znanje prenesu na rad s mladima i nauče ih primjerice kako reći "ne", ali i da im pomognu iskazati stavove i podučiti ih odgovornom ponašanju u svim segmentima života. Istraživanje CESI-ja pokazalo je da adolescenti prepoznaju fizičko nasilje, no većina verbalno ili emocionalno maltretiranje ne doživljava kao oblik nasilja. Kao glavni problem u vezama detektirana je ljubomora, za koju mladi, nažalost, misle da je tek potreban pa čak i poželjan začin u ljubavnoj vezi.

B. PETROVIĆ

 

Edukacija širom Istre

Kako doznajemo od Jadranke Černjul, koordinatorice Sigurne kuće, ova udruga i inače educira i radi na prevenciji nasilja kod mladih. Zadnje tri godine to čini putem tzv. forum-kazališta koje se održalo za učenike svih srednjih škola Puljštine. Ove se godine kani educirati i školarce iz Labina, Buzeta te Pazina. Održane su i edukacije za odgojiteljice koje su podučene kako prepoznati obiteljsko nasilje iz ponašanja djece i roditelja.

 

 

 

nasilje nasilje u obitelji obiteljsko nasilje nasilje u vezi adolescenti društvo ponašanje ljubomora edukacija sigurna kuća jadranka černjul