EDI ČERNJUL, BIVŠI PREDSJEDNIK UPRAVE VALAMARA | KORONAKRIZA U SEKTORU TURIZMA: Uz najpovoljniji razvoj situacije, TEŠKO JE OČEKIVATI NORMALIZACIJU PRIJE KRAJA LIPNJA

EDI ČERNJUL, BIVŠI PREDSJEDNIK UPRAVE VALAMARA | KORONAKRIZA U SEKTORU TURIZMA: Uz najpovoljniji razvoj situacije, TEŠKO JE OČEKIVATI NORMALIZACIJU PRIJE KRAJA LIPNJA

14.4.2020. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Edi Černjul, bivši direktor Hotelskog poduzeća Rabac i nekadašnji predsjednik Uprave Valamar Riviere, svoje umirovljeničke dane sa suprugom Zdenkom provodi u zaseoku Topid pored Labina. I dalje je aktivan pa iz svog umirovljeničkog kuta promatra sve što se događa u turizmu, posebice u ovo teško krizno vrijeme zbog pandemije koronavirusa.

Razgovor počinjemo ovom globalnom pošasti i njezinim utjecajem na svakodnevni život, a posebice na turizam u kojemu je Edi Černjul proveo čitav svoj radni vijek.

Ključan menadžment

- Pojavom koronavirusa promijenio se život na cijelom planetu i to drastično od naših svakodnevnih navika. Najviše su izgubili oni koji su ostali ili će ostati bez svojih najmilijih. Prateći događaje od pojave virusa očito je neodgovorno i neprihvatljivo ponašanje dijela građana koji su uzrok produbljivanja krize. Svaki dan produljenja krize stvara mogućnost gubitka života, ali i produljenje ekonomske krize. Koliko će trajati kriza, nitko ne može predvidjeti, ali osobno sam ipak optimist zbog pozitivnih kretanja u Kini gdje se situacija polako smiruje. Vjerujem da će znanstvenici otkriti lijek protiv bolesti, jer su to dokazali kod sličnih pojava u prošlosti.

Turizam u cijelosti je od svih grana privređivanja u najtežoj situaciji, ali i ostale djelatnosti nisu u puno boljem položaju. Trenutno je najveća nepoznanica do kada će kriza trajati. Posljedice za turizam će biti velike i bojim se dugoročnije. Dio gubitaka bit će nemoguće nadoknaditi, a investicije i razvoj bit će usporeni. Turistički radnici kao i većina zaposlenih su izvan procesa rada i pridržavaju se propisanih normi zaštite. Stvaranjem pozitivnih uvjeta turistički radnici sposobni su u vrlo kratkom roku pripremiti objekte i poslovati kao i do sada. Najteži zadatak trenutno imaju vodeći ljudi u kompanijama i vlasnici, kako se ponašati i koje poslovne odluke donositi ovisno o trajanju krize. Po mojem skromnom mišljenju, uz najpovoljniji razvoj situacije, teško je očekivati normalizaciju prije kraja lipnja. Htio bih da je moja procjena kriva i da ćemo ranije dočekivati naše goste. Najgori scenarij je gubitak cijele turističke sezone, odnosno tri udarna mjeseca. Odgovorni u turizmu, nažalost, moraju predvidjeti i najgori scenarij i na to pronaći najbolje odgovore. Koje bi bile posljedice za zaposlenike, vlasnike i cijelo društvo, možemo samo zamisliti. Sada nam je teško, ali se bojim da će ekonomska kriza izazvati još teže posljedice u drugom obliku.

Kako sačuvati zaposlenike, investitore i ulaganja u turizmu?

- Treba donašati odluke primjerene trenutku, ali svakako smanjiti troškove. I to u svim segmentima. Ako treba smanjivati primanja, i takva varijanta je prihvatljiva u cilju zadržavanja zaposlenika. Vjerojatno da će se prave mjere donositi u naredna dva do tri mjeseca, ovisno o tijeku krize s koronavirusom. Banke i država morali bi investitorima stvoriti uvjete za završetak započetih investicija, a nove investicije vjerujem da će biti usporene ili odložene za bolja vremena. Smatram da treba štititi kapital poduzetnika jer time štitimo i same zaposlenike.

- Kako ste se nekad snalazili u kriznim vremenima, je li bilo tako teško kao danas? Kako je bilo u ratnim godinama u usporedbi s današnjom situacijom?

- Imali smo krizu za vrijeme rata i nakon njega desetak godina i svaki poslodavac iznalazio je različita rješenja. Činjenica je da su tvrtke trošile i smanjivale vlastiti kapital, zaduživale se kod banaka po enormno visokim kamatama i to ne za stvaranje novih vrijednosti, već za preživljavanje. Današnja struktura vlasništva daje mi za pravo vjerovati da će turizam napredovati i da postoje snage koje će donositi prave odluke. Za sve zaposlene nije bilo lako u tih desetak godina kad su bila umanjena primanja, ali dobar dio je našao posao u inozemstvu što danas nije moguće.


Cijeli intervju ovdje


Branko Biočićedi černjul valamar turizam korona korona virus kriza rabac d.d.