Stampar M - Stampar

Dvogodišnji Antonio zvijezda 13. Meha na srcu

Dvogodišnji Antonio zvijezda 13. Meha na srcu

11.5.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Kultura

Četrdesetak svirača na mehu s Labinšćine, ali i Barbana, Pazina te Cresa, nastupilo je u subotu na večer na 13. po redu manifestaciji Meh na srcu, održanom u prostorijama RKUD Rudar u Raši, koji je bio i domaćin tog susreta.

Najsimpatičniji dio susreta zbio se pri njegovom samom kraju, kada je s pozornice sa svojim mehom odlazio posljednji svirač Jakov Miletić, jedna od legendi narodnih svirača s Labinšćine, a na nju je samoinicijativno kročio dvogodišnji Antonio prebirući nevješto, ali hrabro po dvojnicama.

 

Vjerojatno mu je godio dugotrajni pljesak razdragane publike, pa se baš nije lako dao sa scene. Na svojevrsni debi mali Antonio, kako se sam predstavio, odlučio se vjerojatno ponukan svojim nonićem i učiteljem Rinom Martinčićem Pahljinom, koji je najprije svirao zartinjonski balun na mehu, a onda i na usnoj harminici.

 

Dok je takvih nema straha za budućnost naše glazbene tradicije - čuo se komentar među gledateljima, s kojim se složio i najstariji sudionik večeri 85. godišnji Milijo Milevoj Matijin, koji je nasmijavao dvoranu ne samo šaljivom pjesmom, već i "masnim" vicevima. Za njega će voditelj večeri Josip Pino Knapić reći da je jedan od osnivača RKUD "Rudar", koji je utemeljen 1949. godine, nastupajući prije toga u labinsku Kulturnom društvu "Marko Radović".

 

Susret je završen druženjem uz večeru svih prisutnih u dvorani, a za ovu je priredbu šteta što nije postala pravi povod za masovno okupljanje zaljubljenika u narodnu glazbu u nekadašnjem središtu rudarenja na Labinšćini. (MM)

RKUD Rudar Raša tradicija Meh na srcu Jakov Miletić folklorno društvo manifestacija