Državna uprava za zaštitu i spašavanje lani evidentirala 3.705 požara

Državna uprava za zaštitu i spašavanje lani evidentirala 3.705 požara

9.1.2012. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Državna uprava za zaštitu i spašavanje izvijestila je da je za vrijeme protupožarne sezone prošle godine ukupno bilo angažirano 9.907 vatrogasaca uključujući pripadnike Državnih intervencijskih postrojbi i sezonske vatrogasce.

Na priobalnom i kraškom području ukupno je evidentirano 3.705 požara otvorenog prostora u kojem je izgorjelo ukupno 37.354 hektara površine.

U sklopu Programa mjera zaštite i spašavanja u nepovoljnim vremenskim uvjetima, zabilježeno je ukupno 30 potresa srednje jačine. Zbog iznimno toplog ljeta te manjka padalina sedam županija pogođeno je sušom. Posljedice nestašice vode osjetilo je više od 60 tisuća stanovnika iz četiri grada i dvanaest općina. Što se Istarske županije tiče, župan Ivan Jakovčić, proglasio je elementarnu nepogodu uzrokovanu dugotrajnom sušom za osam Jedinica lokalne samouprave, i to grad Vodnjan te općine Barban, Pićan, Ližnjan, Marčana, Svetvičenat, Žminj i Kršan.

Stanje u opskrbi stanovništva Istarske županije pitkom vodom tijekom 2011. praćeno je redovito, a problema u snabdijevanju nije bilo. U Istri je tijekom prošle godine zabilježen i veći broj požara, a najveći je onaj na tromeđi općina Barban, Svetvičenat i Žminj 25. kolovoza 2011. Na njegovom gašenju angažirano je ukupno 110 gasitelja i 40 vatrogasnih vozila, a opožarena površina iznosila je cca. 150 hektara.

požar vatrogasci duzs