Društvo za zdravstvenu ekologiju: Istri je potrebna agencija za okoliš i zdravlje

Društvo za zdravstvenu ekologiju: Istri je potrebna agencija za okoliš i zdravlje

22.4.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ekologija

»Ponukani sve snažnijim zahtjevima za provođenje principa održivog razvoja, predlažemo osnivanje županijske agencije za okoliš i zdravlje koja bi, kao institucija od regionalnog značaja, okupljala stručne ljude i sudjelovala u procesima odlučivanja i donošenja odluka od lokalnog, ali i šireg značaja«, rečeno je to na jučerašnjoj konferenciji istarske podružnice Društva za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog liječničkog zbora, koju su održali njen dopredsjednik dr. Dragan Prpić i član Izvršnog odbora Društva te Upravnog odbora Hrvatskog društva za zdravstvenu ekologiju prim. dr. Lucijan Mohorović.

 


Povod je bio današnji Dan planeta Zemlje, a upravo su javnosti željeli skrenuti pozornost na činjenicu da čimbenici okoliša imaju veliki utjecaj na zdravlje ljudi, biljni i životinjski svijet te da se u Hrvatskoj još uvijek ništa ne radi da se koordiniraju nadležnosti za okoliš i zdravlje. O svojoj inicijativi za osnivanje županijske agencije za okoliš i zdravlje upoznali su, kažu, istarskog župana Ivana Jakovčića i još uvijek čekaju termin susret s njim da bi popričali o toj temi.

 

Također, ukazali su na i potrebu izrade, uz studiju utjecaja na okoliš, studije utjecaja na zdravlje. Takve procjene utjecaja na zdravlje bile bi jedan od ključnih elemenata pri donošenju odluka o prostornim planovima i izgradnji industrijskih, infrastrukturnih i drugih objekata. Iako bi, kažu, takva agencija trebala postojati i na državnoj razini, za početak bi upravo Istra mogla biti primjer.

 


- Kao i na državnoj razini, tako i na lokalnoj, problem je što se nadležnosti preklapaju i disperziraju na više službi ili odjela, a nitko ne preuzima odgovornost. Stoga bi korištenje intelektualnih resursa i stručnog znanja, koje bi se objedinilo u jednoj takvoj agenciji, moglo koristiti za dobivanje kvalitetnog odgovora na brojna pitanja, ali bi se znalo i tko je za što odgovoran, rekao je dr. Prpić.

 


U konačnici je istaknuto da su ovom istarskom društvu, koje je jedini ogranak Hrvatskog društva za zdravstvenu ekologiju izvan Zagreba, a koje broji 20-ak članova, pristupili i ugledni ljudi, stručno i znanstveno kvalificirani te interdisciplinarnog usmjerenja koji bi mogli sudjelovati u radu buduće agencije: Rade Čuturilo, profesor elektrotehnike, dr. Davorin Medaković iz rovinjskog Instituta za biologiju mora, Tullio Persi, fizičar i predavač na Tršćanskom sveučilištu, ing. Edi Lorencin i doc. dr. Mario Glavaš, kirurg.

ekologija zdravlje okoliš Lucijan Mohorović agencija Dragan Prpić Tullio Persi biologija