Prvi maj M - Prvi maj

Drugi susret „ZOOM lektire“ s pjesnikinjom Dortom Jagić

Drugi susret „ZOOM lektire“ s pjesnikinjom Dortom Jagić

17.6.2021. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

ZOOM lektira“ novi je projekt knjižničarke Majde Milevoj Klapčić i profesorice hrvatskog jezika Amneris Ružić Fornažar u suradnji s nakladničkom kućom Ljevak.

Drugi, pretposljednji susret ove školske godine održan je u petak 4. lipnja 2021. S nama je bila vrlo inspirativna i druželjubiva književnica Dorta Jagić čiji smo posljednji uradak, zbirku priča „Noć na zemlji“, interpretirali na zaista poseban način – osobnim upoznavanjem autorice.

Vrlo uspio susret potvrdila nam je i sama autorica nadahnuta našim kreativnim i ljubopitljivim učenicima s kojima je u dinamičnoj interakciji i ovako virtualno stvorila odličnu atmosferu. Učenici su imali pregršt pitanja nakon pročitane zbirke koju su opisali kao neobičnu i prepunu skrivenih poruka. Doznali su da autorica piše već dvadeset i dvije godine, a već se od malih nogu izražavala u stihu i rimi. Na njezino je stvaralaštvo znatno utjecao Ivan Slamnig, posebno na duhovitost, nonšalantnost, ljudskost i dubinu u poeziji. Stoga njezina djela, iako odišu veseljem i humorom, imaju i jedan tamni podton.

Učenike je zanimalo koje je njezino najdraže djelo te im je autorica metaforički obrazložila: „Kada pisac napiše knjigu, to je kao da se porodi. Osjeća se iscrpljeno, ali i radosno. I ta knjiga postane ona najdraža.“ Autorici je uvijek najdraže posljednje djelo koje napiše jer i dalje živi u tom svijetu. Iza sebe ima sedamnaest djela raznih žanrova pa čak i dvije slikovnice u stihovima. Najviše voli pisati eseje i kratke priče, a poeziju je posljednji puta stvarala 2017. godine. Nadahnuće za pisanje pronalazi u glazbi i njome stvara atmosferu koju želi dočarati svojim tekstovima. Učenicima daje i poseban recept za uspjeh, a to je čitanje i samo čitanje.

(Tekst i foto: Amneris Ružić Fornažar i Majda Milevoj Klapčić)

zoom lektira majda milevoj klapčić amneris ružić fornažar dorta jagić srednja škola mate blažine labin