Drugi koncert Klasičnog ljeta posvećen Ludwigu van Beethovenu

Drugi koncert Klasičnog ljeta posvećen Ludwigu van Beethovenu

17.8.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Glazba

U srijedu, 19.08. 2020. s početkom u 21 sat, u Malom kazalištu / Teatrinu održat će se drugi  koncert Klasičnog ljeta 2020.  Pučkog otvorenog učilišta Labin posvećen Ludwigu van Beethovenu  povodom 250.obljetnice njegovog rođenja  

Pokrovitelji koncerta:  Ministarstvo kulture i Grad Labin

Nastupa „ Duo Pustički-Gilming “ u sastavu Branimir Pustički (violončelo) i Petra Gilming (klavir)

Povodom 250. obljetnice rođenja Ludwiga van Beethovena izvest će Sonatu u A-duru, opus 69.

Ova vedra i lirična sonata pisana je u istom razdoblju kao i sudbinska Peta simfonija, i prva je sonata u povijesti u kojoj je violončelo ravnopravan partner klaviru.

Kad je svestrani glazbenik Šime Dešpalj u svojim šezdesetim godinama odlučio naučiti svirati gitaru, njegov sin, akademik Pavle Dešpalj čuo ga je vježbati jednostavnu etidu Ferdinanda Carullija. Služeći se tom etidom kao pratnjom, napisao je melodiju za violinu u stilu talijanskog opernog skladatelja Vincenza Bellinija, koju je kasnije njegov brat, violončelist Valter, prilagodio za violončelo i nazvao Omaggio a Bellini.

Notturnino Božidara Kunca u originalu je impresionistička vokaliza za glas i klavir. Za violončelo i klavir obradio ju je prvo sam skladatelj, a mi ćemo izvesti novu obradu Branimira Pustičkog.

Une Larme (Suza) talijanskog kompozitora Gioacchina Rossinija virtuozna je i šarmantna skladba u formi melankolične teme (suza) sa briljantnim varijacijama. Djelo je dio je Rossinijeve kolekcije Grijesi starosti od 150 raznih komornih djela.

Duo  je proizašao iz suradnje  u  Triju 1887  u  kojem djeluje sa violinistom Shoom Akamatsuom. Oboje  žive  u  Zagrebu  i rade na Muzičkoj  akademiji  u Zagrebu.


PROGRAM: 

L. van Beethoven: Sonata za violončelo i klavir u A-duru, op.69

        Allegro ma not tanto

        Scherzo.  Allegro molto

        Adagio  cantabile. Allegro vivace


Pavle  Dešpalj (arr. Valter Dešpalj): Omaggio a Bellini

Božidar Kunc (arr.  Branimir Pustički): Notturnino

Boris Papandopulo: Rapsodia concertante

Introduzione

Arioso

Danza

klasično ljeto malo kazalište teatrino circolo ludwig van beethoven duo pustički-gliming branimir pustički petra gilming