Dramatična prognoza: Ekstremno vruće i bez kiše iduća dva tjedna

Dramatična prognoza: Ekstremno vruće i bez kiše iduća dva tjedna

10.8.2012. // iPress // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Nakon nekoliko kapi kiše koje su sinoć pale u Umagu i Novigradu, Istru je malo rashladila bura a temperature se kreću do podnošljivih 30 stupnjeva. No, vremenske prognoze za iduća razdoblje su gotovo alarmantne.

Nakon 15. kolovoza izgledan je novi jači toplinski udar, možda i najjači ovog ljeta. Dobar dio Europe zagrlio bi vruć afrički zrak...a kiše ni za lijek!, javlja Istramet na svojoj Facebook stranici.

I talijanski prognostičari najavljuju ekstremno vruće vrijeme za područje Istre. Temperature će pomalo početi rasti već od ponedjeljka, a najviše će biti na jugu Istre. Pulu i Medulin ekstremno toplo vrijeme s temperaturama i višim od 35 stupnjeva očekuje sve do 24. kolovoza. Tek nešto niže temperature bit će i u ostatku Istre. Kiše nema, a oblaci će se ukazivati tek povremeno, najviše u središnjoj Istri, navode prognostičari.

Ukoliko se prognoze doista ostvare Istra će se suočiti i s ekstremnim štetama. Poljoprivrednici su već sad na koljenima, stradale su masline, vinogradi, pomidori... Uz zabranu zalijevanja nasada zbog redukcije vode prvog stupnja ostali su i bez mogućnosti da skupom, pitkom vodom održavaju biljke na životu. Proglašenje elementarne nepogode i zbrajanja šteta neće im puno pomoći jer su iznosi koji se uobičajeno dobivaju na ime štete mizerni.

Akumulacijsko jezero Butoniga iz dana u dan se smanjuje, izvori su sve ''tanji'' a vjerojatno je pitanje dana kada će se uvesti i stroži režim redukcije vode. Iako iz vodopskrbnih poduzeća i Zavoda za javno zdravstvo još ne stižu upozorenja o (ne)kvaliteti vode za piće već se tvrdi kako je voda zdravstveno ispravna sve češće iz špina curi pretopla i zamućena voda. (iPress)

kiša prognoza vrućina suša vrijeme