Drama u Puli: SIK: Labinski komunalci pod ucjenom poslani u Pulu - Bulić: "Ča more jedan pišljivi političar napraviti od vas, kako ćete svojoj djeci pogledati u oči, za političare to delate!" (VIDEO)

Drama u Puli: SIK: Labinski komunalci pod ucjenom poslani u Pulu - Bulić: "Ča more jedan pišljivi političar napraviti od vas, kako ćete svojoj djeci pogledati u oči, za političare to delate!" (VIDEO)

22.12.2009. // iPress // Objavljeno u kategoriji Društvo

Točno u 21.30 sati na križanju Smaregline i Cisccutijeve ulice nastao je pravi cirkus. Uz bljeskanje fotoaparata i svjetla televizijskih kamera gradonačelnik Pule Boris Miletić, pročelnici upravnih odjela Damir Prhat i Giordano Škuflić te svi direktori gradskih poduzeća, Igor Stari, Borislav Bojanić, Igor Škatar i Dean Kocijačić ''bacili'' su se na skupljanje smeća i pražnjenje kontejnera.

S druge strane ulice desetak radnika Herculanee i predsjednik SIK-a Bruno Bulić dobacivali su im ''ajmo škovacini'' te ''i mi bi radili taj posao za 17 tisuća kuna'', a nisu poštedjeli ni radnike labinskog komunalca koji su u pomoć priskočili pulskom gradonačelniku. – Sramite se Demetlikini radnici, radnička klaso! Kako ćete sutra svojoj djeci pogledati u oči, dovikivao im je Bruno Bulić pod budnim okom dvojice policajaca koji su nadzirali ''skup''.

Miletić, pročelnici upravnih odjela i direktori gradskih poduzeća smeće će po pulskim ulicama sakupljati dok ne napune kamion labinskog komunalca zapremine 22 tone, a koji će smeće potom odvesti na odlagalište otpada u Labinu, jer su radnici Herculanee u dane održavanja štrajka blokirali i pristup Kaštijunu.

Pulski gradonačelnik nije propustio priliku da se obruši na radnike komunalnih poduzeća u štrajku kao i na sindikalno vodstvo kazavši kako su štrajk mogli odgoditi ''dok grad opet ne počne živjeti normalno. – Mi smo sve odredbe kolektivnog ugovora ispoštovali te je legalnost ovog štrajka vrlo upitna no, to će odlučiti nadležne službe. Danas nisam došao raditi cirkus već samo pokazati koliko volim svoj grad, kazao je Miletić.

Kako saznajemo, uz labinske radnike čistoće, u pomoć pulskoj gradskoj vlasti uskočit će i gradonačelnici Vodnjana i Poreča te im uputiti svoje komunalne ''štrajkbreherske'' ekipe. Hoće li iznos koji će Puljani iz proračuna platiti za njihov rad biti veći od iznosa božićnica koji bi radnici u štrajku trebali dobiti vjerojatno ćemo tek naknadno saznati.

 

Glavni akteri sinoćnjeg jednosatnog trilera u središtu grada bili su gradonačelnik Boris Miletić, pročelnici i direktori gradskih poduzeća - s jedne i predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić, s nekolicinom radnika Herculanee - s druge strane. Miletić je sa svojom ekipom direktora, mahom prigodno odjevenih u radna odijela, utovario nekoliko tona smeća u kamion labinskih komunalaca, odnosno poduzeća 1. maj, koji su došli odraditi posao pulskih kolega.

A kao u većini trilera, dobre su dečke, labinske komunalce, čuvali policajci zbog, kako neslužbeno doznajemo, prijetnji koje je Bruno Bulić uputio labinskom komunalnom poduzeću - da će ih spriječiti u pokušaju čišćenja pulskih ulica.

- Pokrijte se! Gdje vam je dostojanstvo? Ča more jedan pišljivi političar napraviti od vas, kako ćete svojoj djeci pogledati u oči, za političare to delate… pokrijte se!, vikao je uzbuđeno Bulić Labinjanima dok su ga pljeskom podržavali radnici Herculanee.

 

 


 

 

Radnici Herculanee nakon štrajka upozorenja koji se održao 13. i 14. prosinca, nastavili su sa štrajkom 21. prosinca. Nažalost, sinoć je iz 1. maja d.o.o. Labin poslan na pomoć u prikupljanju smeća u Puli jedan kamion i troje radnika, te su time ni krivi ni dužni postali štrajkbrejkeri. Naime, direktor Društva nije se o tome savjetovao ni sa sindikatima koji djeluju u Društvu, niti s Radničkim vijećem o mogućem uskakanju na čišćenje u Pulu, a pri tome je odabrao radnike s kojima je imao sklopljen ugovor o radu na određeno vrijeme i pozvao ih na „hitnu intervenciju“, a prema saznanjima zaprijetio da ukoliko ne obave zadatak, mogu uzeti „radne knjižice“.

Žalosno je da direktor 1. maja, koji je i sam donedavno bio radnik, koji je svojim radnicima uredno isplatio božićnicu u iznosu od 1.250,00 kuna, šalje svoje radnike da budu štrajkbrejkeri onim radnicima kojima je to pravo uskraćeno. Ovo je licemjerstvo, međutim, očito je da se napredovati može „ulizivanjem“ političkim šefovima , a direktoru 1. maja to nije nepoznanica, javljaju iz labinskog ureda Sindikata Istre i Kvarnera, pozivajući radnike poduzeća 1. maj da se solidariziraju s pulskim kolegama.

 

 

labinski komunalci 1.maj alen golja štrajk komunalno demetlika sik sindikat politika bruno bulić boris miletić božićnice