Dozvole za jednu vrstu šparuga

Dozvole za jednu vrstu šparuga

2.4.2011. // HRT // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Počela je sezona divljih šparoga. U berbu su krenuli i mnogobrojni Istrani, neki zbog vlastite potrošnje, neki zbog prilično dobre zarade. No oprez pri branju. Neke su vrste šparoga zaštićene i mogu se brati samo uz dozvolu, i to - Ministarstva kulture!

Ako bez dozvole Ministarstva kulture uberete Asparagus actifolius, niste pogriješili. No ako bez dozvole uberete Asparagus maritimus, možete zaraditi kaznu i do 30.000 kuna jer ste ubrali zaštićenu biljku. Minimalne razlike među njima mogu uočiti samo dobri poznavatelji.

Razlike među jestivim mladim izdancima nema. Razlikuju se jedino stari izdanci, takozvane šparužine - oni zaštićenih šparoga manje su bodljikavi.

Svi oni koji su brali šparoge do sada mogu to činiti i ubuduće, šparoga koja se bere nije uopće zaštićena, nekoliko sorti koje su zaštićene definitivno se, koliko znamo, ne pojavljuju u prodaji niti ih tko bere, objasnio je državni tajnik u Ministarstvu kulture Zoran Šikić.

Nezaštićena je vrsta na slobodnom i neoporezivom tržištu.

I dok kod nas Talijani u velikom broju slobodno beru, kod kuće se tako ne ponašaju. U Italiji možete ubrati samo kilogram šparoga na dan, i to ako kupite dozvolu. Tko nam je kriv što ostajemo i bez šparoga i bez novca. Možda se trgnemo kad i Asparagus actifolius zbog prekomjernog branja postane zaštićena biljka. (HRT)

šparuge dozvola ministarstvo kulture