Donald Blašković, direktor "1. maja" o zbrinjavanju komunalnog otpada na Labinštini: ŠTO PRIJE RIJEŠITI PITANJE SORTIRNICA

Donald Blašković, direktor "1. maja" o zbrinjavanju komunalnog otpada na Labinštini: ŠTO PRIJE RIJEŠITI PITANJE SORTIRNICA

12.4.2022. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

"Cilj koji smo si postavili za 2021. godinu bio je da će 2021. godina biti godina stabilizacije za naše komunalno društvo. Tu se prvenstveno mislilo na izazove koji su se pojavili s pandemijom u 2020. godini jer je obilježila i utjecala na organizaciju rada javne usluge i u prošloj godini, ali danas mogu slobodno kazati da smo se svi zajedno uspješno nosili s tim izazovima i prošlu godinu uspješno priveli kraju, kaže Donald Blašković, direktor labinskog komunalnog poduzeća "1. maj", ali odmah dodaje i da se tvrtka počela suočavati s novim izazovima.

Tako je jedan od najvećih izazova bilo kako kvalitetno pripremiti novi prijedlog Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na uslužnom području Labinštine sukladno novom Zakonu o gospodarenju otpadom koji je donesen u srpnju 2021. godine. Drugi izazovi s kojima se suočavaju su i dan danas nestabilno tržište sirovina. Cijene održavanja, goriva i električne energije iz dana u dan su sve skuplje pa je i kalkulacija koju su radili prilikom izrade nove odluke, kaže Blašković, vrlo upitna.

- Međutim, nastojat ćemo što racionalnije planirati poslovanje kako bismo bili u planiranim troškovima. Cilj našeg komunalnog društva je da cijela Labinština bude kvalitetno pokrivena potrebnom infrastrukturom za prikupljanje otpada i to da svi naši korisnici imaju spremnike za miješani-komunalni otpad, te spremnike za prikupljanje plastične i metalne ambalaže, odnosno papira i kartona kako bismo imali kompletno uspostavljen sustav od „vrata do vrata“ naravno tamo gdje za to postoje uvjeti. Na području gdje za to ne postoje uvjeti, postavljeni su polupodzemni spremnici. Glavni cilj kojemu težimo je da u budućnosti svi zajedno povećamo postotak odvajanja komunalnog otpada na našoj Labinštini. S tim ciljem smo prošle godine nabavili dva nova komunalna vozila za odvojeno prikupljanje otpada za što smo dobili bespovratnu potporu Europske unije u iznosu od 1,2 milijuna kuna što pokriva 85 posto troškova nabave. Započeli smo s podjelom 11.792 komada spremnika za papir, plastiku i metalnu ambalažu. Tako da ćemo za manje od mjesec dana imati kompletno uspostavljen sustav prikupljanja otpada od „vrata do vrata“ na našem uslužnom području, kaže direktor.

Tijekom prošle godine, dodaje, putem pretovarne stanice na županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun zbrinuto je 3.606 tona miješanog komunalnog otpada, što je za 188 tona manje nego 2020. godini. Ukupni trošak je iznosio 2,1 milijun kuna kuna, što je također manje za 111.296 kuna u odnosu na 2020. godinu.

- Ukupno je prikupljeno 3.577 tona miješanog komunalnog otpada na području cijele Labinštine što je za šest posto manje u odnosu na 2020. godinu, kaže Blašković uz pohvalu građanima, jer je, kaže, vidljivo da u razdoblju od 2012. do 2021. godine opada količina prikupljenog miješanog komunalnog otpada, a pritom raste udio odvojeno prikupljenog selektivnog otpada. Ističe da su u prošloj godini građani na cijelom području Labinštine postigli udio selektiranja od 27,43 posto što je za 1,7 posto više u odnosu na 2020. godinu, a za općinu Pićan taj udio iznosi 20,3 posto.


Više


Branko Biočićdonald blašković komunalni otpad prvi maj komunalno sortirnica