Dom više nije želja i ambicija već postaje realnost

Dom više nije želja i ambicija već postaje realnost

24.11.2018. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Najava prezentacije revidiranog projekta Doma za starije Labin pobudila je velik interes javnosti, a sinoć nakon što je prezentacija održana u Gradskoj knjižnici, možemo reći kako je interes potvrđen.

Dom za starije osobe jedna je od prioritetnih investicija Grada Labina u nadolazećem razdoblju, a početak radova na ovom objektu planiran je za drugu polovicu 2019. godine. Projekt je predstavljen od strane izrađivača, gospodina Olivera Čikeša iz trgovačkog društva Čikeš – Ćuzela d.o.o. Rijeka, dok je pripadajuću Studiju predstavio izrađivač g. Davor Mihovilić iz tvrtke CET d.o.o. iz Rijeke.

Na samom početku prisutne je pozdravio i gradonačelnik Valter Glavičić te istaknuo važnost ovog projekta.

 „Dom više nije želja i ambicija već realnost. Nakon što smo oformili Tim za izgradnju Doma, sastavljen od struke i predstavnika umirovljenika, te riješili imovinsko pravne odnose, odlučili smo se za izradu projekta prilagođenom potrebama grada naše veličine. Želim se ovim putem zahvaliti svim članovima tima ali i izrađivačima projekta i studije koji su unatoč kratkim rokovima odradili dobar posao.  Vjerujem kako ćemo u veljači imati gotov glavni projekt, u lipnju građevinsku dozvolu, u zadnjem kvartalu 2019. godine započinjemo s radovima, a za dvije do dvije i pol godine vidimo se na otvorenju.“ – zaključio je Gradonačelnik

 Projekt izgradnje težak je nešto više od 23 milijuna kuna, a ovim revidiranim projektom došlo je do racionalizacije troškova izgradnje ali i redovnog funkcioniranja Doma. Prostor Doma omogućit će smještaj za 63 korisnika te za 20 korisnika u dnevnom smještaju. Zanimljivo je kako će svaki od korisnika dnevnog smještaja imati i svoj ležaj za dnevni odmor što često nije slučaj kod sličnih institucija, a planirani su i odjeli za palijativnu skrb i oboljele od Alzheimera.

Obznanjena je i prosječna cijena smještaja koja je zanimala sve prisutne. Tako je najavljeno kako će prosječna tržišna cijena smještaja Doma ove kvalitete iznositi 4463,00 kn, dok bi prosječna cijena smještaja s najavljenom subvencijom Grada iznosila 3258,00 kn.

Samoj prezentaciji prisustvovali su i brojni umirovljenici koji su sudjelovali u raspravi nakon prezentacije ali i pohvalili inicijativu gradske uprave koja kreće s realizacijom ovog dugo očekivanog projekta.

Moderator jučerašnje javne prezentacije bila je Silvana Fable.

dom za starije osobe starije osobe starački dom dom za starije projekt prezentacija