Dokumenti istekli u koroni vrijede dok ne završi epidemija, no postoje izuzeci prilikom prelaska granice

Dokumenti istekli u koroni vrijede dok ne završi epidemija, no postoje izuzeci prilikom prelaska granice

14.4.2022. // T - portal // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Još uvijek je na snazi mjera da građani nisu dužni, nakon isteka valjanosti, napraviti nove osobne dokumente dok ne završi epidemija kovida, piše u četvrtak Jutarnji list

U ovom slučaju nije riječ o odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, nego o izmijenjenom zakonu koji je na snazi već dvije godine, od 7. travnja 2020. godine.


Prema izmijenjenom zakonu produljen je rok važenja, i to na najdulje 30 dana nakon završetka epidemije.

Također, osim Zakona o dopunama zakona o osobnoj iskaznici, Sabor je 7. travnja 2020. po hitnom postupku donio i dopune Zakona o sigurosti prometa na cestama, Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana te Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana.

Naravno, ova pravila odnose se na korištenje dokumenata u zemlji, dok za prelazak granice treba imati dokumente kojima nije istekla valjanost. A da će u Hrvatskoj biti proglašen kraj epidemije nije izgledno, a i Svjetska zdravstvena organizacija još smatra da je pandemija na snazi.


Konkretno, definicija kraja epidemije drugih zaraznih bolesti postoji, a njezino pravilo je da se kraj proglašava kada prođe razdoblje dvostruke inkubacije od zadnjeg zabilježenog slučaja.


Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak proteklih je dana objasnio da s obzirom na to da inkubacija za covid-19 službeno traje 14 dana, 28 dana nakon zadnjeg slučaja mogao bi se proglasiti kraj.


Ipak, kako je riječ o novom virusu, zbog čestih mutacija i nepredvidljivosti nisu još usuglašena pravila pa ni Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ni Svjetska zdravstvena organizacija nisu usuglasili odluku o kriterijima koji će označiti prestanak epidemije koronavirusa, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.


osobne iskaznice pandemija