Dokumentarna izložba o Matiji Vlačiću Iliriku od siječnja u labinskim školama

Dokumentarna izložba o Matiji Vlačiću Iliriku od siječnja u labinskim školama

17.12.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Godina koja odmiče, trebala je biti godina posvećena velikom jubileju,  500. obljetnici rođenja Matije (Frankovića) Vlačića Ilirika ( Labin, 3.3. 1520. – Frankfurt na Majni, 1575.).

No, početak obilježavanja značio je i početak pandemije COVID 19 pa je većina aktivnosti zaustavljena.  Kao jedan od najznačajnijih događanja  planirana je dokumentarna izložba Matija Vlačić Ilirik čije je otvorenje  planirano u mjesecu travnju u Europskom parlamentu u Bruxellesu uz pokroviteljstvo  Valtera Flege, zastupnika u Europskom parlamentu, ujedno i predsjednika Počasnog odbora obilježavanja 500-te obljetnice rođenja Matije Vlačića Ilirika.

Ta je izložba, kao i Zavičajni obrazovni priručnik za učenike srednjih i osnovnih škola priređena online na platformama Grada Labina. No, kako se približavamo 501- godišnjici Grad Labin će u suradnji sa labinskom Srednjom školom Mate Blažine i osnovnim školama Ivo Lola Ribar i Matije Včaića, tijekom siječnja pa do ožujka priredi tu izložbu u školama. Uz to biti će izložene i stare vrijedne knjige Matije Vlačića Ilirika iz fundusa Narodnog muzeja Labin.

Dokumentarnom izložbom se kronološki i sadržajno prikazuje  značenje i aktualnost europskog reformatora 16. stoljeća Matije Vlačića Ilirika. Naglasak je na europskim vrijednostima koje su promicane i kroz Vlačićevo djelovanje i opus. Te se trajne europske vrijednosti njeguju i razvijaju do današnjeg dana i čine prepoznatljiv europski identitet.  Prateći Vlačićev život i djelo kroz njegovo obrazovanje, putovanja i rad vidljiv je njegov znanstveni otisak ne samo u Labinu i Istri- njegovom zavičaju, već i diljem Europe u kojoj je aktivno djelovao.

Autorica teksta izložbe je prof. Dijana Muškardin, grafičko oblikovanje potpisuje Piero Ricci,  prijevod dr.sc. Marina Schumann a fotografije Mateo Gobo.

izložba matija vlačić ilirik dokumentarna izložba