Do jeseni Labin dobiva novi Lokalni program za mlade

Do jeseni Labin dobiva novi Lokalni program za mlade

8.6.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Već nekoliko mjeseci u tijeku je izrada novoga, petogodišnjeg Lokalnog programa za mlade, jednog od najvažnijih strateških dokumenata nove demografske politike Grada Labina. Program koji će biti okosnica rada lokalne samouprave, ustanova i cjelokupne zajednice usmjerene mladima do 2027. godine, izrađuje 12-člani tim sastavljen od predstavnika Savjeta mladih, učenika labinske srednje škole, studenata, članova i zaposlenika udruge za mlade Alfa Albona i Sportske zajednice, psihologa, mladih poduzetnika i predstavnika Grada Labina te gradskih ustanova.

"Ovakav širok i heterogeni tim svakako će najbolje, iz različitih perspektiva, detektirati problematiku mladih u Labinu te njihove osnovne potrebe i temeljem tih informacija odrediti ciljeve lokalne politike za mlade, pošto je sastavljen od osoba koje su ili same predstavnici te generacije ili su gotovo kroz cijeli svoj profesionalni rad usmjereni mladima. Lokalni program izrađujemo sami, umjesto da angažiramo vanjske konzultantske tvrtke, upravo iz razloga što na mikro lokalnoj razini jednoga malog grada ne postoji bolji način da opipamo bilo ključne generacije za našu budućnost, a to je ona dobna skupina od 15 do 29 godina, mladi ljudi od ulaska u srednju školu do vremena kada zasnivaju svoje obitelji i počinju graditi svoju profesionalnu karijeru. Njima moramo i želimo posvetiti više pažnje i staviti fokus na njihove potrebe i potencijale" - o načinu izrade novog Lokalnog programa za mlade Grada Labina, ali i široj, dugoročnoj demografskoj politici grada, komentirao je gradonačelnik Valter Glavičić.

Kroz prve tri radionice izrade Lokalnog programa za mlade, održane tijekom travnja i svibnja ove godine, definirano je šest osnovnih prioritetnih područja, a to su: obrazovanje i cjeloživotno učenje; zapošljavanje i poduzetništvo mladih; rad s mladima i mobilnost mladih; socijalna uključenost mladih; kultura i umjetnost; zdravlje, sport i prevencija. Prije početka izrade programa, provedena je on-line anonimna anketa koju je ispunilo gotovo 150 mladih osoba s područja Labina, a rezultati - relevantni i svježi podaci o problemima i potrebama mladih u našem gradu - bili su osnova za provođenje radionica izrade.

Prvi nacrt strateškog dokumenta očekuje se tijekom kolovoza ove godine, kada će biti upućen na savjetovanje s javnošću, gdje će sve mlade osobe, dionici koji rade s mladima, ali i svi građani moći dati svoje komentare koji mogu biti uvršteni u završnu verziju dokumenta. Kako bi osigurali da Lokalni program za mlade Grada Labina ne bude samo "mrtvo slovo na papiru", Grad Labin će oformiti i neovisnu komisiju koja će kroz pet godina pratiti njegovu provedbu i o rezultatima na godišnjoj razini izvješćivati javnost.

lokalni program za mlade mladi demografska politika