Do Božića južina, temperature do 17 stupnjeva pa snijeg i jaka bura

Do Božića južina, temperature do 17 stupnjeva pa snijeg i jaka bura

21.12.2010. // iPress // Objavljeno u kategoriji Ostalo

U većini krajeva Hrvatske već se danas osjetio izraženiji utjecaj južine pa su tako temperature zraka najviše u gorskoj Hrvatskoj, a do Badnjaka će biti još više, ponegdje u unutrašnjosti i 15 Celzijevih stupnjeva, no u badnjoj noći očekuje se zahlađenje, doznaje se u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ).

Primjerice, danas u 13 sati u Gospiću izmjereno 12 Celzijevih stupnjeva, a u Ogulinu 11 i to su ujedno i najtopliji gradovi u unutrašnjosti Hrvatske. U Dalmaciji temperatura doseže i do 16 stupnjeva, izjavio je za Hinu prognostičar DHMZ-a Krunoslav Mikec.

Kad se gleda tridesetogodišnji prosjek, te su temperaturne vrijednosti osjetno više, a sljedećih dana, do Badnjaka, biti će još više. Nastavit će se pritjecanje toplog zraka sa Sredozemlja u jugozapadnoj struji pa će temperature posvuda u unutrašnjosti biti više od 10, a ponegdje i od 15 Celzijevih stupnjeva", ustvrdio je prognostičar Mikec.

Rekao je da se na Jadranu do Badnjaka očekuju temperature slične današnjima jer će ondje biti oblačnije i kišovitije uz jako, a na prijelazu od četvrtka na petak i olujno jugo.

Na Badnjak će kiše biti gotovo posvuda u svim krajevima, a na Jadranu i u područjima uz Jadran bit će i obilnija.

U badnjoj noći očekuje se zahladnjenje, s kojim će onda na Božić kiša, osobito u gorskim krajevima, prijeći u susnježicu i snijeg, a temperatura u svim krajevima tijekom Božića zamjetno pasti, rekao je Mikec.

Na Božić će na Jadranu zapuhati jaka bura. Temperatura će u noći s Božića na blagdan Svetog Stjepana u većini kopnenih krajeva opet biti ispod ništice.

U zadnjem ovogodišnjem tjednu bit će hladnije, ali s uglavnom prosječnim vrijednostima temperature zraka za ovaj dio godine, rekao je Mikec.

Istaknuo je da je promjena vremena uoči Božića prošle godine bila još ekstremnija nego ove godine: od 19. do 21. prosinca 2009. u cijeloj Hrvatskoj bilo je vrlo hladno, odnosno slično kao i prošli tjedan ove godine, a onda je od 23. prosinca do Božića bilo vrlo toplo, pa je na sam Božić temperatura nerijetko bila viša od 20 Celzijevih stupnjeva.

U tjednu uoči Božića prošle godine raspon temperature je bio gotovo 40 stupnjeva u nekim krajevima, od gotovo -20 do 20 Celzijevih stupnjeva, istaknuo je Mikec.

Sutra se očekuje promjenljivo oblačno i još malo toplije. U kopnenim predjelima mjestimice magla. Malo se kiše, uz više oblaka, očekuje ponegdje u Lici, Gorskom kotaru, unutrašnjosti Dalmacije te na Jadranu, posebice sjevernom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i južni, na Jadranu većinom umjereno, mjestimice i jako jugo. Najniža jutarnja temperatura uglavnom između -1 i 5, na Jadranu 7 i 13. Najviša dnevna od 6 do 11, na Jadranu od 12 do 17. (H)

južina vrijeme zima božić